ویرایش رجیستری

برنامه ویرایشگر رجیستری  (REGEDIT.EXE) که در نسخه های مختلف ویندوز قرار دارد (که از طریق منویStart قابل دسترسی است) شما را قادر به مشاهده اطلاعات ، انجام جستجو و در نهایت امکان ویرایش مطالب به شکل مورد نظرتان را در رجیستری  فراهم می کند .برای اجرای این برنامه چندین شیوه مختلف وجود دارد ، اما ساده ترین آنها تایپ عبارت "regedit" در پنجره Run که از طریق منوی  Start در دسترس شما قرار دارد ، می باشد. البته درصورتی که شما نرمافزار Registry Editor را در سیستم خود نصب کرده باشید ، با تایپ دستور  regedit

    یک شکل دیگر از این برنامه

(REGEDT32.EXE) که می توان در نسخه های 2000 وNTاز آنها استفاده کرد ( که در واقع دارای برخی ویژگی های اضافی است که در نسخه های استاندارد قرار ندارد از جمله : توانایی مشاهده و تغییر مجوزهای امنیتی و نیز امکان ایجاد و تغییر در مقادیر رشته های REG_EXPAND_SZ & REG_MULTI_SZ.

    ایجاد یک کلید میانبر برای دسترسی سریع و آسان به این برنامه

این کار به سادگی و از طریق راست کلیک کردن در یک محیط خالی صفحهDesktop، انتخاب گزینهShortcut و در نهایت تایپ عبارت "regedit.exe" در کادر پنجره Command line و انتخاب گزینهNext، وارد کردن یک نام آشنا و قابل شناسایی همانند Registry Editor و در نهایت کلیک کردن گزینه Finish امکان پذیر می باشد.در این مرحله بر روی صفحهdesktop شما یک میانبر ایجاد شده و می توانید با دوبار کلیک سریع بر روی آن برنامهRegeditرا فعال کنید.

    استفاده ازRegeditبرای ایجاد تغییرات در رجیستری

اولین باری که اقدام به اجرای این برنامه می کنید توجه داشته باشید که در سمت چپ این برنامه یک منوی درختی از پوشه ها قرار گرفته است و در سمت راست نیز مفاهیم ( مقادیر) پوشه انتخاب شده شما قرار دارد.
درست همانند  ، شاخه مورد نظر خود را انتخاب کرده و با کلیک کردن علامت +  و یا دوبار کلیک سریع بر روی پوشه مربوطه آن را توسعه دهید.برای مشاهده مفاهیم یک کلید (پوشه ) فقط کافی است کلید مربوطه را یک بار کلیک نمائید و مقادیر آن را در پنجره سمت راست مشاهده کنید .برای افزودن یک کلید و یا یک مقدار جدید می توانید از منویEdit  گزینهNewرا انتخاب کنید. برای تغییر نام دادن یک مقدار و نیز اغلب کلید ها می توان از همان ترتیبی که برای تغییر نام سایر آبجکت ها استفاده می شود ، بهره برد. ( آبجکت مربوطه را راست کلیک کنید و گزینهRename را انتخاب کنید و یا به آهستگی آبجکت را کلیک و یا بعد از انتخاب آن کلید F2 را فشار دهید .
برای حذف هر یک از مقادیر نیز می توانید آبجکت را انتخاب کرده و سپس کلیدDelete را فشار دهید . کرده و و یا دکمه سمت راست ماوس را برگزیده  و و به مقادیری که در منوی زمینه لیست خواهند شد دقت کنید.

توجه داشته باشید که گرفتن یک نسخه پشتیبان از رجیستری قبل از انجام هر تغییری در آن یکی از قابل اعتماد ترین روش هاست .در غیر این صورت ممکن است گاهی حتی به دلیل اعمال تغییرات مجبور به نصب مجدد ویندوز در سیستم خود شوید. مطمئنا انجام چنین کاری بهتر از تاسف خوردن و پشیمان شدن است .


ساختار رجیستری

رجیستری دارای یک ساختار درختی است - هرچند ساختاری پیچیده همانند پوشه های مختلف موجود در  هارد دیسک می باشد - که همانند برنامه Windows Explorerمی باشد .

هر شاخه اصلی ( که با یک آیکون پوشه از بقیه مجزا شده است ) کندو (Hive) نامیده می شود و هر کندو نیز دربردارنده کلید هاست (Keys) . هر کلید شامل کلید های دیگر ( گاهی اوقات نیز خود آنها دارای زیر کلیدهای دیگری است ) و به همین ترتیب آن هم شامل مقادیر دیگری است.مقادیر در بردارنده اطلاعات حقیقی است که در رجیستری باقی می ماند. بسته به نوع مفاهیمی که مورد استفاده  قرار می گیرند ، سه نوع مقدار وجود دارد : String, Binary وDWORD

 6 شاخه اصلی که بخش های مختلف اطلاعات را در رجیستری ذخیره می کنند عبارتند از :


    HKEY_CLASSES_ROOT :این شاخه شامل تمام فایل نقشه برداری ضمیمه سازی برای پشتیبانی از ویژگی کشیدن و رها کردن(drag-and-drop) ، اطلاعات مربوط بهOLE، کلیدهای میانبر ویندوز و هر جزء اصلی مربوط به رابط های کاربری ویندوز را در خود جای داده است .


    HKEY_CURRENT_USER: این شاخه به بخشی ازHKEY_USERS مربوط به کاربری که در سیستمLogin کرده است لینک شده و پیوند برقرار می کند و دربردارنده اطلاعاتی همانند نام های Logon، تنظیمات مربوط بهDesktopو نیز تنظیماتStart menuمی باشد.


    HKEY_LOCAL_MACHINE :این شاخه دربردارنده اطلاعات خاص کامپیوتر درباره نوع قطعات سخت افزاری ، نرم افزاری است که برای تمامی کاربرانی که در آن سیستمLoginنمایند مورد استفاده قرار می گیرد.


    HKEY_USERS : این شاخه شامل تنظیمات منحصر به فرد ای است که برای هر یک از کاربران مورد استفاده قرار می گیرد و از کاربری به کاربر دیگر متفاوت است. هر کاربر نیز با یک رابط جانبی همانندs-1-5-18از بقیه جدا می شود.


    HKEY_CURRENT_CONFIG :این شاخه به بخشی ازHKEY_LOCAL_MACHINE که مربوط به ساختار بندی سخت افزار هاست لینک می شود .

هر مقدار رجیستری به یکی از 5 حالت زیر ذخیره می شود:

    REG_BINARY :در این  شیوه مقادیر بصورت ردیف داده های باینری ذخیره می شوند. اغلب اطلاعات اجزاء سخت افزار ها بصورت داده های باینری ذخیره شده و در یک ویرایشگر بصورت قالب بندیhexadecimal دیده می شوند.


    REG_DWORD :این حالت برای داده های 4 بایتی که معمولا مقادیر boolean، همانند "0" برای غیر فعال کردن و "1" برای فعال کردن . از دیگر موارد این حالات  راه انداز دستگاه و سرویس هایی از این نوع هستند . و در REGEDT32 با قالب بندی های binary،hexadecimal وdecimal و در REGEDIT نیز در قالب بندی های hexadecimalو decimal نشان داده می شوند .

    REG_EXPAND_SZ : این حالت رشته داده ای قابل توسعه ای هستند و بصورت رشته ای شامل یک متغیر است که در هنگام فراخوانی توسط یک برنامه کاربردی  جایگزین آن می شوند برای مثال ، در مقادیر زیر :
رشته "%SystemRoot%" با موقعیت  واقعی دایرکتوری که دربردارنده فایل های سیستمیWindows NT است ، جایگزین می شود.


    REG_MULTI_SZ : این حالت درواقع بصورت چند رشته ای است و برای نمایش مقادیری که دربردارنده لیست ها و یا مقادیر چند تایی هستند بکار می رود، و هر عضو بوسیله یک کاراکترNULL از بقیه جدا می شود .البته این حالت از مقادیر تنها در موارد پیشرفته رجیستری همانند REGEDT32 مورد استفاده قرار می گیرد.


    REG_SZ : این حالت نیز یک رشته استاندارد است که برای نمایش مقادیر متنی است که برای خواندن و استفاده افراد  بکار می رود.


مواردی از حالات داده  ها که بوسیله ویرایشگر های  استاندارد رجیستری در دسترس نیستند عبارتند از :

    REG_DWORD_LITTLE_ENDIAN

    REG_DWORD_BIG_ENDIAN

    REG_LINK

    REG_NONE

    REG_QWORD

    REG_QWORD_LITTLE_ENDIAN

    REG_RESOURCE_LIST


دلایل پاک شدن آفلاین‌ها در یاهو مسنجر

یکی از مهمترین دغدغه هایی که کاربران یاهو مسنجر با آن مواجه هستند از بین رفتن آفلاین هایی است که دوستان برای آنها ارسال میکنند. به اصطلاح گاهی آفلاین‌های یاهو مسنجر می‌پرد. این موضوع دلایل مختلفی دارد. در این ترفند قصد داریم به بررسی دلایل مختلف این پیش آمد بپردازیم و راه حل ساده مشاهده مجدد آفلاین‌ها را به شما معرفی کنیم.

اما دلایلی که باعث می‌شوند آفلاین‌های ما از بین بروند:


پائین بودن سرعت وصل شدن به سرور یاهو

از آنجایی که بیشتر کاربران اینترنتی در ایران از سرویس اینترنتی تلفنی یا DIALUP استفاده می کنند، از سرعت پائینی برخوردارند. و هنگام وصل شدن به سرور یاهو مسنجر، به دلیل این که ارسال بسته های اینترنتی (PACKETS) به سرور یاهو بیش از حد معمول طول می کشد، لذا تصور یاهو بر این می شود که شما قطع شده اید و باید دوباره وصل شوید. در حالی که نصف عملیات LOGIN شدن را انجام داده اید. در این حالت، به دلیل این که یک ارتباط (ولو ناموفق) با یاهو برقرار شده است، یاهو با احتساب این که شما به سرور وصل شده اید، آفلاین ها را برای شما ارسال می کند. و از محل نگهداری آن پاک می شود. و چون شما در برقراری تماس با یاهو ناموفق بوده اید، لذا دوباره وصل می شوید. که این عمل باعث می شود آفلاین های شما از بین برود. زیرا طبق تصور یاهو، دیگر آفلاینی وجود ندارد که برای شما ارسال شود. البته در نسخه های 5 و به قبل یاهو مسنجر، هیچ وقت آفلاین‌ها پاک نمی شدند و خود شما باید آنها را پاک می کردید.


بد شانسی در ارتباط اینترنت

چنانچه وقتی مسنجر شما در حال بالا آمدن باشد و به طور تصادفی اینترنت شما قطع (DISCONNECT) شود، متاسفانه پنجره آفلاین های شما خود به خود بسته می شود. البته چنانچه از پشت LAN به یاهو وصل شده باشید، کمی طول می کشد تا قطع بودن شما به برنامه یاهو مسنجر ثابت شود.


زیاد بودن بیش از حد آفلاین ها

کسانی که افراد زیادی آنها را ADD کرده اند و مرتبا SEND TO ALL از افراد مختلف دریافت می‌کنند، معمولا در دریافت آفلاین ها مشکل دارند. چون یاهو از یک حدی بیشتر آفلاین ها را نگهداری نمی کند و چنانچه به بیش از حد مورد نظر برسد، تنها تعداد خاصی از آخرین آفلاین ها به نمایش در می آیند و بقیه دور ریخته می شوند.


دیر به دیر LOGIN کردن به یاهو مسنجر

چنانچه شما یک مدت طولانی از یاهو مسنجر استفاده نکنید آفلاین های شما می‌پرد.


مشاهده مجدد آفلاین‌ها

اما چه کنیم که آفلاین‌های خودمان را مجدد مشاهده کنیم؟ بدین منظور باید قسمت MESSAGE ARCHIVE یاهو مسنجر را فعال کنیم.

بدین منظور از منوی MESSENGER به PREFERENCES بروید. حالا به قسمت ARCHIVE رفته و تیک گزینه YES SAVE ALL OF MY MESSAGES را بزنید. اکنون OK کرده و خارج شوید.

پس از این کار تمامی آفلاین‌هایی که برای شما ارسال می‌گردد و در داخل MESSAGE ARCHIVE ذخیره می‌شود. برای مشاهده این قسمت از منوی CONTACTS به MESSAGE ARCHIVE بروید.

دقت کنید آفلاین‌هایی که برایتان ارسال میشود ولی هرگز به دست شما نمی‌رسند طبعأ در این قسمت هم ذخیره نمی‌شوند.

منبع : TARFANDESTAN.COM


وقتی نمی‌توان فایلی را پاک کرد!

 پاک‌کردن یکی از آسانترین کارهای کامپیوتری است. سازندگان سیستم‌عامل، برای این‌که پیش از پاک‌کردن چیزی به کاربر فرصت فکرکردن بدهند، یک پیام هشدار در سیستم‌عامل تعبیه می‌کنند. در نتیجه، اگر کاربر دستور پاک‌کردن یک فایل نادرست را صادر کرده باشد، سیستم‌عامل یک فرصت برای کاربر فراهم می‌کند.

با وجود این، گاهی همین دستور ساده مسئله‌ساز می‌شود و برای حذف‌کردن بعضی از فایل‌ها با دشواری مواجه می‌شویم. علت‌های فراوانی برای این مسئله وجود دارد، اما همة آنها در یک چیز مشترک هستند: وقتی چیزی در برابر دستور حذف‌کردن کاربر مقاومت می‌کند، به تدریج کاربر را خسته و عصبی می‌کند.

 

وضعیت درست

برنامه‌ای که در حال کار با آن هستید ممکن است پیش از پاک‌کردن یک فایل، یک پیام هشدار به شما بدهد، و از شما بخواهد که پیش از اجرای این عمل، تأیید کنید که واقعاً خواهان حذف آن فایل هستید. پس از تأیید شما، آن فایل وارد سطل زباله (Recycle Bin) می‌شود.

یک نماد سطل زباله بر روی میزکار (Desktop) وجود دارد که موقتاً فایل‌های حذف‌شده را در خود جای می‌دهد. Recycle Bin به این دلیل حضور دارد که فرصتی برای تفکر داشته باشید، تا اگر از حذف یک فایل پشیمان شده باشید، بتوانید آن فایل را از زباله‌دانی بازیابی کنید. فایل‌های ذخیره‌شده در Recycle Bin، بسته به اندازة سطل زباله، مدتی در آنجا می‌مانند.(به طور پیش‌فرض، ویندوز اندازه  Recycle Bin را 10 درصد ظرفیت کل دیسک سخت تعیین می‌کند).

اما توجه داشته باشید که Recycle Bin در بعضی از موقعیت‌ها حضور ندارد. به عنوان مثال، اگر یک فایل ذخیره‌شده در یک یا درایو USB را حذف کنید، آن فایل وارد  Recycle Bin نمی‌شود. درایوهای شبکه نیز همینطور، که آنها هم حاوی Recycle Bin نیستند؛ معمولاً، یک فایل ذخیره‌شده در یک درایو شبکه بلافاصله حذف می‌شود. اما با توجه به این که از درایوهای شبکه معمولاً بک آپ گرفته  می‌شود، احتمالاً یک نسخه از فایل حذف‌شده در سرور پشتیبان وجود دارد که می‌توانید آن را در صورت نیاز بازیابی کنید.

دگمه delete

دوباره آزمایش کنید

سعی می‌کنید که یک فایل را حذف کنید، اما یک پیام هشدار به شما می‌گوید که آن فایل را نمی‌توان حذف کرد. وقتی چنین وضعیتی رخ می‌دهد، مرحله اول آن است که مشخص کنید که آیا آن فایل به وسیلة یک برنامه دیگر در حال استفاده هست یا نه. به عنوان مثال، اگر بخواهید که فایلی را حذف کنید که در برنامة Word باز شده است، ابتدا باید به برنامه Word بروید، و آن فایل را در داخل Word ببندید. وقتی این فایل را در Word بستید، باید بتوانید آن را بدون مسئله‌ای حذف کنید.

در اکثر موارد، ویندوز اکس‌پی نام برنامه‌ای را که در حال استفاده از فایل  است به شما می‌گوید. در نتیجه، بستن آن فایل و سپس حذف آن بسیار آسان می‌شود. از طریق آیکن یا پسوند فایل نیز  می‌توانید رد پای برنامه‌ای را که در حال استفاده از آن فایل است پیدا کنید. به عنوان مثال، اگر پسوند یک فایل، «.PDF»باشد، می‌دانید که یک فایل Adobe Acrobat است که با استفاده از برنامه Adobe Acrobat یا Adobe Acrobat Reader به نمایش در می‌آید.

گاهی، حتی بستن یک برنامة کاربردی استفاده‌کننده یک فایل نیز کافی نیست. این وضعیت به دلیل مشکل دار‌ بودن آن برنامه رخ می‌دهد و حتی چنین برنامه‌ای پس از بسته‌شدن نیز اجازه حذف‌شدن فایل را فراهم نمی‌کند. در پاره‌ای از موارد، ممکن است یک برنامه بسته به نظر بیاید (چون شما از برنامه خارج شده‌اید)، اما باز هم در حال کار باشد.

به عنوان مثال، وقتی از بعضی از برنامه‌های کاربردی خارج می‌شوید، به طور کامل بسته نمی‌شوند و  در حال اجرا باقی می‌مانند. این برنامه‌ها ممکن است به صورت یک آیکن کوچک در System Tray (ناحیه‌ای در ویندوز در بخش پایین–راست صفحه که در آن تعدادی آیکن کوچک مشاهده می‌کنید) ظاهر شوند. اگر حدس می‌زنید که علت مسئله همین باشد، آیکن برنامه را در System Tray بیابید و آن را ببندید. برای اکثر برنامه‌ها، کلیک–راست‌کردن روی آیکن System Tray، سبب بازشدن یک منوی کوچک حاوی فرمان Exit یا Close می‌شود. روی فرمان مناسب کلیک کنید و سپس فایل مسئله‌دار را حذف کنید.

اگر برنامه کاربردی استفاده‌کننده از فایلی که می‌خواهید حذف شود بسته باشد، و در System Tray نیز آیکنی نداشته باشد و نتوانید آن فایل را حذف کنید، ممکن است با برنامه‌ای برخورد کرده باشید که ضعف برنامه‌نویسی دارد و حتی پس از خروج از برنامه به طریق عادی، فایل‌های مورد استفادة خود را آزاد نمی‌کند.

برای بستن این نوع برنامه، کلید ترکیبی CTRL+ALT+DELETE  را برای باز‌کردن Windows Task Manager بزنید. به صفحة Processes بروید و فهرست برنامه‌ها و پراسس‌های در حال اجرا در سیستم خود را بررسی کنید. محتویات این فهرست معمولاً نام‌های برنامه‌های مختوم به پسوند «.EXE» یا نام‌های فایل مختوم به «.DLL» هستند. در نتیجه، اصطلاحات موجود در آن ممکن است کمی پیچیده و رمزی به نظر بیایند. معمولاً، نام فایل قابل اجرای یک برنامه کاربردی، همسان با نام آن برنامه کاربردی است: به عنوان مثال، Excel.exe، نام فایل قابل اجرای برنامة Excel است. در فهرست جستجو کنید، نام فایل قابل اجرای برنامة کاربردی مسئله‌دار را پیدا کنید، و روی دکمه End Process کلیک کنید تا بسته شود.

اگر نام فایل قابل اجرای برنامه واضح نباشد، به فلدری که آن برنامه را آنجا نصب کرده‌اید مراجعه نمایید. در حالت پیش فرض برنامه در  Local Disk C و Program Files نصب می‌شود. در Program Filesدر فهرست فلدرها جستجو کنید و فلدر حاوی برنامة  را بیابید.در داخل فلدر مربوطه نام‌های فایل مختوم به بسط «.EXE» را جستجو کنید، یکی از آنها باید فایل اصلی قابل اجرای برنامه باشد، که با دانستن نام آن، می‌توانید آن را در صفحة Processes در  Windows Task Manager ببندید.

حذف فایل

راه حل دیگر اینکه پس از بستن برنامه یا فایل، یک بار سیستم را ریست نمایید. احتمال دارد با اینکار منابعی که فایل مورد نظر از آنها استفاده می‌کرد آزاد گردند.

اگر همه این کارها توفیقی در پی نداشتند، ناتوانی در حذف یک فایل می‌تواند نشانة خرابی در سیستم فایل  باشد. به این معنی که ناحیه‌ای از دیسک سخت که آن فایل در آن ذخیره شده است خراب شده است.

برای این که ویندوز را به یافتن و تصحیح خطاهای سیستم فایل وادار کنید، روی Start،  All Programs، Accessories،  System Tools، و Disk Defragmenter کلیک کنید. روی دکمه Analyze در پنجرة Disk Defragmenter کلیک کنید. ویندوز، دیسک سخت را از لحاظ خطاهای سیستم فایل بررسی خواهد کرد و اگر خطایی بیابد در صورت امکان آن را تصحیح خواهد کرد. حال، حذف فایل را امتحان کنید.

اگر پس از این تعمیر نرم‌افزاری، باز هم نتوانستید فایل مسئله‌دار را حذف کنید، ممکن است دیسک سخت شما عیوبی جدی پیدا کرده باشد. از فایل‌های مهم خود پشتیبان‌گیری و دیسک سخت را به برای بررسی نزد متخصص ببرید.

 

برای حفاظت از خودتان

فایلی را در یکی از پوشه‌های سیستمی ویندوز خود حذف می‌کنید، اما هر وقت این پوشه را که حاوی این فایل بوده است باز می‌کنید، دوباره آن فایل را می‌بینید، چه خبر است؟

ویندوز اکس‌پی برای جلوگیری از این که کاربران به طور تصادفی ویندوز خود را خراب نکنند، خصوصیتی به نام Windows File Protection دارد که به طور پیش‌فرض فعال است. اگر فایلی را حذف کنید که ویندوز آن‌را مهم می‌داند، آن فایل به طور خودکار در مکان درست خود از یک فلدر مخفی حاوی فایل‌های مهم و حساس که ویندوز در دیسک سخت شما نگه می‌دارد بازیابی می‌شود.

اگر سعی کنید که فایلی را که در یکی از پوشه‌های سیستمی ویندوز قرار دارد حذف کنید، احتمالاً قادر به اجرای این کار نخواهید بود، مگر این کهWindows File Protection را غیرفعال کنید و غیرفعال‌کردن Windows File Protection به اصلاح بخشی از یک فایل DLL نیاز دارد.

اگر دلیل موجهی برای این کار ندارید، بهتر است دست به Windows File Protection نزنید، زیرا برای حفاظت از داده‌های شما کار می‌کند. فقط کاربران پیشرفته‌ای که تجربه کافی در تنظیم‌های سیستمی دارند می‌توانند Windows File Protection را غیرفعال و فایل‌های ذخیره‌شده در پوشه‌های سیستمی ویندوز را حذف کنند.

ممکن است به جز فایل‌های سیستمی، برخی از ویروس‌ها نیز فایل‌هایی را در این فلدر ایجاد کنند که حذف کامل آنها تنها با از بین بردن ویروس امکان پذیر است


نحوه انتخاب یک هارد دیسک

هارد دیسک (Hard disk ) ، یکی از مهمترین عناصر سخت افزاری درکامپیوتر پس از پردازنده و حافظه است. از هارد دیسک ، بمنظور ذخیره سازی اطلاعات استفاده می گردد . اطلاعات مربوط به راه اندازی سیستم ، برنامه ها و داده ها، جملگی بر روی هارد دیسک ذخیره می گردند. در زمان انجام برخی عملیات خاص توسط کامپیوتر، نظیر ویرایش فیلم ها ، بازی های کامپیوتری و یا پخش موزیک ، استفاده از یک هارد دیسک با ظرفیت بالا، سرعت مناسب و قابل اطمینان ، بطرز محسوسی بهبود محیط عملیاتی خصوصا" ذخیره و بازیابی اطلاعات را بدنبال خواهد داشت . در سالیان اخیر  تکنولوژی ساخت هارد دیسک بسرعت  و در ابعاد متفاوت رشد و گسترش یافته است . در این مقاله ، به بررسی پارامترهای لازم در خصوص انتخاب یک هارد دیسک خواهیم پرداخت .

جایگاه هارد دیسک


با توجه به رشد چشمگیر تکنولوژی ساخت هارد دیسک ، ظرفیت آنان درفواصل زمانی بین دوازده تا هیجده ماه ، دو برابر می شود . بدین ترتیب ،عملا" کامپیوترهای شخصی بسمت ماشین های چند رسانه ای حرکت نموده که می توان حجم بالائی از اطلاعات شامل صوت ، تصویر و گرافیک را بر روی آنان ذخیره نمود. بیشترین ظرفیت هارد دیسک قابل نصب بر روی کامپیوترهایDesktop  ، معادل 250 گیگابایت می باشد. طرفیت فوق ، ده برابر بیش از ظرفیت هارد دیسک های سه سال پیش است . در اوایل سال 2003 میلادی ، هارد دیسک های با ظرفیت 320 گیگا بایت مطرح شده اند. تولید کنندگان در صدد ارائه اینترفیس های سریالATA بوده که نسبت به مدل های پیشین ( اینترفیس های موازیATA ) دارای سرعت بمراتب بیشتری می باشند. محصولات تولید شده در سال آینده ، از تکنولوژی فوق استفاده خواهند کرد. عملکرد تمامی هارد دیسک ها در زمان اجرای یک برنامه مشابه یکدیگر بوده و استفاده از درایوهای با سرعت بالا، مزایا و امتیازات متعددی را برای کاربرانی که قصد پردازش داده هائی با حجم بالا ( تصاویر و ویدئوهای دیجیتال ) را دارند ، بدنبال خواهد داشت.بر اساس آزمایشات متعدد انجام شده توسط برنامهPhotoshop ، مشخص شده است که انجام عملیات پیچیده ای نظیر : اعمال فیلترها ، گردش و ویرایش تصاویر در هارد دیسک های با  سرعت بالا ، شصت درصد سریعتر از سیستم هائی است که دارای درایوهائی با سرعت پائین می باشند.

ویژگی ها ی مهم


از مهمترین ویژگی های مرتبط با هارد دیسک ، می توان به موارد زیر اشاره نمود :

ظرفیت

: اغلب کامپیوترهای شخصی در حال حاضر از هارد دیسک هائی با ظرفیت معادل بیست گیگابایت ، استفاده می نمایند. ظرفیت فوق ، بمراتب بیش از انداره مورد نیاز کاربرانی است که صرفا" از هارد دیسک بمنزله ابزاری بمنظور ذخیره سازی اطلاعات استفاده می نمایند . ظرفیت هارد دیسک برای کاربرانی همچون طراحان آثار گرافیکی و یا افرادیکه بر روی فیلم های ویدئویی کار می کنند ، از اهمیت بیشتری برخوردار است . مثلا" ضبط تصاویردر مدت زمان  محدود از یک دوربین فیلم برداری ، چندین گیگابایت ظرفیت هارد دیسک را اشغال خواهد کرد . در صورت ضرورت استفاده از فضای ذخیره سازی بالا ، می توان از یک هارد با ظرفیت بالا و یا دو هارد دیسک ،استفاده نمود. در چنین حالتی می توان هارد موجود را نگهداری و متناسب با نیاز، اقدام به تهیه و نصب هارد دوم نمود. مثلا" در صورتیکه به یک هارد با ظرفیت 160 گیگابایت نیاز باشد و هارد دیسک موجود 80 گیگابایت ظرفیت داشته باشد ، می توان با تهیه یک هارد دیسک دیگر و با ظرفیت 80 گیگابایت ، نیاز خود را مرتفع نمود ( تامین 160 گیگابایت فضای ذخیره سازی  ، مشروط به وجود پتانسیل لازم ازلحاظ توانائی حمایت برد اصلی سیستم ) .

سرعت دورانی

:.سرعت دوران ( چرخش ) هارد دیسک هایATA  موجود ، 5400 یا 7200 دور در دقیقه (rpm ) می باشد . درایوهائی که دارای  سرعت 7200 دور در دقیقه می باشند، معمولا" ( در تمامی موارد صادق نخواهد بود ) دارای سرعت بیشتری در ارتباط با بازیابی اطلاعات ، می باشند . در آزمایشاتی که بر روی یک نمونه درایو با سرعت 5200 دور در دقیقه انجام شده است ، مشاهده شده است که  سرعت تکثیر اطلاعاتی به اندازه 1/2 گیگابایت ، حدود 33 %  سریعتر از سرعت درایوهای 7200 دور در دقیقه می باشد! در بعضی موارد، پارامترهای  دیگری نظیر نوع الگوریتم استفاده شده بمنظور بازیابی اطلاعات، تاثیر مستقیمی بر کارآئی یک درایو دارد.

اینترفیس

: تقریبا" تمامی کامپیوترهایDesktop از اینترفیس موازیATA استفاده می نمایند.. حداکثر سرعت انتقال داده در این نوع  اینترفیس ها ،  100 و یا 133 مگابایت در ثانیه است. بر اساس مجموعه تست های انجام شده بر روی اینترفیس هایATA/133، مشخص شده است که سرعت آنان تاثیر مشهودی  را در افزایش کارائی بدنبال نداشته است ، چراکه  درایوهای موجود امکان استفاده مناسب از سرعت بالای انتقال داده در باندهای عریض را دارا نمی باشند. ( درایوهای موجود در سرعت بالای 100 و یا بیشتر ممکن است  دچار مشکل شوند ). اکثر مادربردهای قدیمی (MotherBoard ) ازATA/133  حمایت نمی نمایند.بنابراین برای استفاده از این نوع درایوها ، می بایست کارت های جانبی بر روی سیستم نصب گردد . خوشبختانه درایوهائی که دارای استانداردATA/133 می باشند ، امکان حمایت از استانداردATA/100 را نیز دارا می باشند .
درایوهائی که از اینترفیس های سریال ATA ( در مقابل اینترفیس های موازی ) استفاده می نمایند ، بتدریج متداول می گردند .از اینترفیس های فوق در مواردیکه  با مشکل سرعت در ارتباط با اینترفیس های موازی برخورد می شود ، استفاده می گردد(اینترفیس های سریال ATA مشکل کمبود سرعت  را برطرف می نمایند)  . این نوع درایوها ، قادر به انتقال 150 مگابایت در ثانیه بوده و این میزان در سالیان آینده به مرز 600 مگابایت در ثانیه خواهد رسید . بر اساس تست های انجام شده ،استفاده از یک اینترفیس سریال ATA بر روی سیستم هائی که شامل یک درایو می باشند ، مزایای عمده ای را بدنبال نداشته است ( از پهنای باند اضافه عملا" استفاده نمی گردد) . در صورت استفاده از چندین درایو بر روی یک اینترفیس مشابه ، از پهنای باند اضافی بطور مطلوب استفاده و نتایج مثبتی را بدنبال خواهد داشت . استفاده از  درایوهای ATA با اینترفیس سریال ، طی سالیان آینده در اکثر کامپیوترهای شخصی بکار گرفته خواهد شد .

حافظه موقت ( بافر )

: زمانیکه یک سیستم درخواست اطلاعاتی را می نماید ، هارد دیسک علاوه بر اینکه می بایست بازیابی داده درخواستی ر ا انجام دهد بلکه مسئولیت استقرار (load ) داده در بافر مربوطه به خود را نیز برعهده دارد . بدین ترتیب در صورتیکه پردازنده درخواست مجدد همان اطلاعات قبلی را داشته باشد ، اطلاعات مورد نیاز آن از طریق بافر هارد دیسک تامین خواهد شد . استفاده از دو مگابایت بافر، ظرفیت مناسبی  در این رابطه می باشد . در مواردیکه از برنامه های خاصی نظیر فتوشاپ ، استفاده می شود ، ظرفیت هشت مگابایت برای بافر ، منظقی بوده و اثرات مثبتی را در رابطه با افزایش کارائی سیستم بدنبال خواهد داشت .

تشریح مشخصات


تعیین ظرفیت ، یکی از اولین و در عین حال مهمترین تصمیات در رابطه با انتخاب یک هارد دیسک می باشد .هارد دیسک های با ظرفیت بالا همیشه  از لحاظ قیمت گرانتر می باشند،چرا که توزیع آخرین مدل ها و ظرفیت ها درماه های نخست تولید بسیار اندک بوده و همین عامل افزایش قیمت آنان را بدنبال خواهد داشت.برای تهیه یک هارد دیسک با ظرفیت مطلوب می توان پس از کاهش قیمت آخرین مدل های ارائه شده ، اقدام لازم را انجام داد .( تامین هارد دیسک مورد نظر پس از فروکش نمودن جو ایجاد شده در ماه های نخست تولید ) . پارامترهای زیر را می توان در زمان انتخاب یک هارد دیسک در نظر گرفت :

ظرفیت

: حداقل ( بیست تا چهل گیگابایت )  ، پیشنهادی  ( شصت تا هشتاد گیگابایت )   ،  حداکثر ( یکصد تا دویست و پنجاه گیگابایت )
  تهیه هارد دیسک هایی با ظرفیت بالاتر از نیاز موجود، تصمیمی منطقی می باشد . قیمت هارد دیسک های با ظرفیت بیشتر همواره بالاتر از ظرفیت های پائین تر می باشد ( تفاوت زیاد نمی باشد)  بعنوان نمونه،تفاوت ظرفیت هاردیسک های 60GB با 80GB چیزی در حدود 20GB می باشد که این ظرفیت قابل توجهی است اما از نظر قیمتی این هاردیسک ها اختلاف چندانی با هم ندارند.

سرعت دوران

: حداقل ( 5400 دور در دقیقه)   ،پیشنهادی  (  5400  تا 7200 دور در دقیقه )   ، حداکثر ( 5400  تا 7200 دور در دقیقه )
بالا بودن سرعت دوران یک هاردیسک نشاندهنده بالا بودن سرعت ذخیره و بازیابی اطلاعات است. درصورتیکه از کامپیوتر بمنظور انجام کارهای چندرسانه ای استفاده می گردد ، بالا بودن تعداد دور در دقیقه یک هاردیسک بسیار حائز اهمیت است. این خصوصیت هارددیسک در برنامه هایی نظیر word  و یا استفاده از اینترنت ، چندان مشهود نخواهد بود .هارددیسک ها ی با ظرفیت بالا ، اغلب  دارای سرعت دوران کمتری می باشند ( 5400rpm ) .

سرعت اینترفیس

:  حداقل (Ultra ATA/100 or ATA 133) ، پیشنهادی (Ultra ATA/100 or ATA 133  ) ، حداکثر (Ultra ATA/100 or ATA 133)
تفاوت سرعت بین درایوهای ATA/100 و ATA/133 برای اکثر کاربران مشهود و قابل ملاحظه نخواهد بود. برای اینکه از سرعت درایوهای انتخابی بطرز موثری استفاده شود، می بایست  سرعت آنان با کامپیوتر سازگار باشد ،  در غیر اینصورت می بایست ار کارت هائی استفاده شود که سرعت درایو را با سرعت کامپیوتر هماهنگ نماید.

سرعت جستجو

: حداقل (8ms و یا پائین تر)   ، پیشنهادی ( 8ms تا  9ms   )   ، حداکثر ( 9ms )
متوسط سرعت جستجو ( بر حسب میلی ثانیه اندازه گیری می گردد)  در واقع به سرعت پیدا نمودن اطلاعات ( یک بخش خاص از داده ) ذخیره شده در یک درایو اطلاق می شود.اکثر کاربران در زمان انتخاب یک هارد دیسک به موضوع فوق توجه نکرده و حتی در فعالیت های روزمره خود با کامپیوتر کمبودی از این بابت را حس نمی نمایند . در مواردیکه اطلاعات  در بخش های متفاوت هارد ذخیره شده باشد، یافتن هر بخش از اطلاعات ذخیره شده و ارتباط بین آنان ، زمان مختص خود را خواهد داشت  .

اندازه  بافر

:  حداقل (دو مگابایت)  ، پیشنهادی (دو مگابایت و یا هشت مگابایـت )   ، حداکثر (دو مگا بایت و یا هشت مگابایت)
بافر ،‌ یک حافظهCache بر روی درایو بوده که بطور موقت اطلاعات در آن ذخیره شده تا در صورتیکه پردازنده مجددا" درخواست آنان را داشته باشد ، اطلاعات از محل فوق و با سرعت بیشتری در اختیار پردازنده قرار داده شوند. اکثر هارددیسک ها به طور معمول دارای بافری به ظرفیت دو مگابایت می باشند(درایوهایی با بافر بالاتر نیز وجود داشته که از آنان برای اهداف خاصی استفاده می گردد).

نکاتی دررابطه با تهیه هارد دیسک

استفاده از کامپیوترهای جدیدتر

. کامپیوترهای جدیدتر قادر به استفاده مطلوب از مزایای یک درایو با ظرفیت بالا می باشند ( افزایش کارائی ) . سیستمی که دارای پردازنده ای  با سرعت پائین و یا میزان اندکی حافظه اصلی می باشد ، نمی تواند از تمام ظرفیت  و پتناسیل های هارددیسک انتخابی ، بنحو احسن استفاده نماید. در صورتیکه یک کامپیوتر ارزش ارتقاء را داشته باشد ( سیستم موجود دارای کارآئی لازم می باشد ) می توان بمنظور دستیابی به ظرفیت ذخیره سازی بیشتر ، هارد آن را بتنهائی ارتقاء داد.

اطمینان از وجود فضای کافی درون کیس

 .اکثر کیس های استفاده شده در  کامپیوترهای شخصی حداقل دارای یک و یا چندین محل برای نصب هارد می باشند.با استفاده از دفترچة‌ راهنما و یا با باز نمودن کیس ، می توان بررسی لازم در خصوص وجود فضای کافی را انجام داد( خصوصا" در مواردیکه قصد استفاده از یک هارد جدید و نگهداری هارد قدیم وجود داشته باشد ).

تهیه هارد دیسک با ظرفیت بیشتر از نیاز اولیه

.پیشنهاد می گردد همواره هارد دیسکی با ظرفیت بیش از نیاز اولیه ، انتخاب گردد. ظرفیت انتخابی می بایست پاسخگوی نیازهای آینده بوده و لازم است باتوجه به نوع استفاده از کامپیوتر در حال و آینده ، تصمیم مناسبی در اینخصوص اتخاذ گردد.

سازگاری سرعت هارد انتخابی با سرعت اینترفیس کامپیوت

ر. سرعت درایوهای ATA/100 و ATA/133 بمراتب از سرعت اینترفیس های  کامپیوتر بیشتر است ( خصوصا" اگر از زمان خرید کامپیوتر یک سال گذشته باشد). قبل از انتخاب هارد دیسک ،می بایست با استفاده از دفترچه های راهنمای کامپیوتر که فروشندگان ارائه می نمایند، سرعت اینترفیس های کامپیوتر را مشخص نمود.

تهیه هارد دیسک با قیمت مناسب

.رقابت تنگانتنگی بین تولید کنندگان درایوها وجود داشته  و اکثر فروشندگان کاربران را بدلیل اختلاف ناچیز قیمت ، ترغیب به تهیه هارد دیسک های با ظرفیت بالاتر می نمایند. این امر در خصوص درایوهایی با ظرفیت پایین تر صادق است چرا که آخرین ظرفیت های موجود در بازار به علت تولید کم دارای قیمت بالاتری هستند. بنابران پیشنهاد می گردد هرگز به دنبال آخرین ظرفیت موجود در بازار نباشید.

تهیه بسته کامل( کیت )  درایو

.این نوع بسته ها شامل  قطعه سخت افزاری،‌کابل ها ،‌دفترچه راهنما و در برخی موارد درایور مورد نظر برای نصب می باشد.

استفاده از درایوهای external در صورت لزوم

.با استفاده از این نوع درایوها می توان اطلاعات مهم و حیاتی را در زمانیکه در محل کار خود نمی باشیم ، حفاظت نمود. در مواردیکه نیازمند جابجائی حجم بالائی از اطلاعات می باشیم ، استفاده از درایوهایexternal می تواند یکی از گزینه های موجود باشد .قیمت درایوهای فوق ، نسبت به درایوهای معمولی که در درون کیس نصب می شوند، بیشتر بوده و جهت ارتباط با سیستم از پورت های USB2.0 استفاده می نمایند.



برگرفته از www.srco.ir