سوار کردن تا سوار شدن بر کامپیوتر!
آنها مىدانند که اگر خودشان سیستم را سوار کنند از مزایاى بسیارى برخوردار خواهند شد، اما اگر این عمل با شکست مواجه شود، تمام هزینه و تلاشى که براى مونتاژ کامپیوتر صرف کردهاند به هدر مىرود.
سوار کردن سیستم، همچون هر مقوله دیگرى که در دنیاى کامپیوتر مطرح است به عواملى بستگى دارد که اگر این عوامل رعایت گردد و درست و به موقع به کار برده شود، مىتوان به نتایج مطلوبى چون درست کردن یک سیستم دلخواه، صرفهجویى در هزینهها و آشنایى بیشتر با فناورىهاى کامپیوترى دست پیدا کرد.
اما چه مواردى مىتوانند مونتاژ یا سوار کردن یک سیستم را موفق سازند؟
ابزار و مهارتهاى مورد نیاز
اولین چیزى که هنگام سوار کردن سیستم باید مدنظر قرار داد این است که آیا شما از مهارت لازم براى این کار برخوردار هستید یا خیر؟ در حقیقت مهارت، حرف اول را مىزند. پس از آن که از داشتن مهارت کافى براى سرهم کردن سیستم مطمئن شدید دیگر نباید نگران تهیه ابزار باشید، چون براى سرهم کردن سیستم جز تعدادى ابزار اولیه و ساده به ابزار دیگرى نیاز نیست.
براى مثال شما به ابزارى مانند لحیم، ولتسنج و... نیاز ندارید، چون قرار نیست که برد مدار یا مادربرد سرهم کنید بلکه یک سرى مدار و قطعات آماده را باید به هم وصل کرده و کامپیوتر دلخواهتان را به وجود آورید.
براى سر هم کردن سیستم به ابزار سادهاى مانند پیچگوشتى دو سو و چهارسو، انبردست و دمباریک احتیاج دارید.
مچبند ضد الکتریسیته ساکن هم مىتواند در لیست ابزارى که براى سر هم کردن سیستم تهیه مىکنید قرار گیرد.
البته مىتوان از این مچبند استفاده نکرد، اما در آن صورت باید حواستان دائما به تخلیه الکتریسیته ساکن موجود در بدنتان باشد.
مچبندهاى ضدالکتریسیته ساکن قیمت زیادى ندارند، اما مقدار کمى الکتریسیته ساکن مىتواند موجب سوختن مادربرد و cpu شما (که از گرانترین اجزاى موجود در کامپیوتر هستند.) شود.
به همین دلیل نیز باید قبل از دست زدن به هر کدام از قطعات داخل کامپیوتر، الکتریسیته خود را تخلیه کنید. یکى از مسائل دیگرى که هنگام سرهم کردن یک سیستم باید به آن توجه کنید مطالعه دقیق دفترچه همراه هر قطعه و دنبال کردن دستورالعملهاى ذکر شده در آن است.
امروزه مستندات دقیق و کاملى همراه هر قطعه ارائه مىشود به گونهاى که کاربر مبتدى مىتواند با تکیه بر دستورالعملهاى موجود در آنها از کمک افراد دیگر بىنیاز باشد.
قطعات مورد نیاز
سیستم کامپیوترى خصوصا براى یک کاربر عادی، پیچیده به نظر مىرسد، اما در واقع چنین نیست. قطعاتى که براى سر هم کردن یک کامپیوتر نیاز دارید، عبارتند از: مادربرد، CPU ، RAM ، هارد دیسک، درایو CD-RAM ، کارت تصویر و کارت صدا <البته برخى از کاربران از کارت تصویر و کارت صداى onboard استفاده مىکنند و چنین کاربرانى نیاز به کارت صدا و یا کارت تصویر جداگانه ندارند>، یک یا دو فن (به غیر از فنى که همراه cpu است)، مانیتور، صفحه کلید، ماوس، درایو فلاپى و تعدادى کابل.
به این ترتیب بین 10 تا 12 قطعه براى سر هم کردن یک کامپیوتر کافى است و تنها چیزى که شما نیاز دارید آشنایى با نحوه اتصال این قطعات به یکدیگر است. دانستن الکترونیک درون هر قطعه به دردتان نمىخورد، چون قرار نیست که شما آن قطعه را بسازید.
نگران چه چیزى باشیم؟
پس از کسب مهارت، تهیه قطعات و لوازم موردنیاز، آیا باز هم جایى براى نگرانى وجود دارد؟
بسیارى از کاربران دوست دارند بدانند سوار کردن یک سیستم چه مزایایى برایشان دارد، آنها بیشتر نگران این موضوع هستند که آیا فواید حاصل از سوار کردن سیستم به زحمتى که براى آن کشیده مىشود مىارزد یا خیر. در پاسخ به چنین کاربرانى باید ابتدا از آنها پرسید که هدفشان از سر هم کردن سیستم چیست؟
ازجمله اهدافى که اکثر کاربران به آنها اشاره مىکنند مىتوان از صرفهجویى در هزینه، کسب تجربه در زمینه مونتاژ سیستم، ایجاد سیستمى براى انجام اهداف خاص و آگاهى از آنچه که واقعا در درون کامپیوتر وجود دارد نام برد. هر یک از این اهداف به جاى خود قابل تامل است و مىتواند هدف مهمى براى کاربر به حساب آید. کاربرى که داراى وقت و مهارت کافى است مىتواند با درست کردن سیستم دلخواه خود از تمام اهداف بالا یکجا بهرهمند شود.
او مىداند که چگونه سیستم خود را ارتقا دهد و اگر قطعهاى خراب شد، جاى آن کجاست و چگونه آن را تعمیر کند.
در میان اهدافى که در بالا براى مونتاژ سیستم ذکر شد، صرفهجویى در هزینهها از کم اهمیتترین آنها است. چون امروزه فروشگاههاى کامپیوترى بسیارى وجود دارند که با گرفتن مبلغ اندکى (10 تا 15هزار تومان) کار مونتاژ کردن قطعات را براى کاربر انجام مىدهند.
به این ترتیب با وجود چنین شرایطى نمىتوان بر هدف مذکور تاکید کرد. اما اهداف دیگرى چون ایجاد یک سیستم دلخواه براى آن که بتواند اهداف خاصى را انجام دهد و آگاهى از آنچه که در درون کامپیوتر وجود دارد ازجمله اهداف بسیار مهم در کار مونتاژ به حساب مىآیند.
وقتى براى اولین بار عمل مونتاژ را انجام مىدهید در حین این کار اطلاعات و دانش بسیارى کسب مىکنید. شما ناچار هستید که با هر قطعه، عملکردها و خصوصیاتش آشنا شوید. همچنین سیستم مونتاژ شده مىتواند دقیقا نیازى را برآورده کند که به دنبالش هستید.
براى مثال اگر شما کارهاى گرافیکى سطح بالا انجام مىدهید، سیستمى که مىبندید با سیستمى که براى انجام عملیاتهاى ریاضى پیچیده مونتاژ مىشود تفاوت خواهد داشت.
چند توصیه
1- گارانتى را فراموش نکنید: از آنجایى که شما براى اولین بار است کار مونتاژ را انجام مىدهید، برخوردارى از گارانتى براى تمام قطعات، یک امر ضرورى به حساب مىآید. همچنین محصولاتى را تهیه کنید که از پشتیبانى فنى شرکتهاى تولیدکننده برخوردار هستند. پشتیبانى فنى مىتواند از طریق تلفن، اینترنت و یا سایر امکانات ارائه شود.
اگر در حین سر هم کردن سیستم، قطعهاى بسوزد مىتوانید با تکیه بر گارانتى، آن را مجددا تهیه کنید. همچنین اگر پس از آن که سیستم را سر هم کردید قطعهاى کار نکرد و یا عملکرد کلى سیستم دچار مشکل شد مىتوانید با بخش پشتیبانى فنى یک قطعه و یا قطعات مختلف تماس گرفته و ایراد به وجود آمده را شناسایى و بر طرف سازید.
2- سازگارى قطعات مهم است: با یک هزینه مشخص مىتوان سیستمهاى مختلفى را به وجود آورد، چون در بازار شما براى هر قطعه جایگزینهاى بسیارى را پیدا مىکنید که قیمتشان با هم یکى است. در چنین مواقعى باید قبل از هر چیز از سازگارى قطعات مختلفى که انتخاب مىشوند، مطمئنشوید. وقتى قطعهاى را انتخاب کردید، مدل و نوع آن درباره قطعات دیگرى که انتخاب مىشوند، تصمیم مىگیرد. میزان این تصمیمگیرى درباره قطعات مختلف متفاوت است.
سخن آخر
مونتاژ سیستم براى کاربرانى که به دنبال شناخت قطعات سیستم هستند و یا افرادى که مىخواهند سیستمهاى اختصاصى به وجود آورند پروژه مهمى به حساب مىآید. اگر در منزل قطعات کامپیوترى بدون استفادهاى وجود داشته باشد مىتوان با تهیه چند قطعه دیگر و مونتاژ آنها سیستم کارآمدى به وجود آورد. چنین اقدامى یک حرکت هوشمند به حساب مىآید و مىتواند فواید بسیارى براى شما داشته باشد. اما اگر در مونتاژ سیستم شتاب به خرج داده و ناآگاهانه عمل کنید در آن صورت خود را به مخمصهاى گرفتار مىکنید که چیزى جز یک خاطره ناخوشایند به همراه ندارد.