آغاز گفتگوی خواستگاری

قبل از پیش قدم شدن برای ازدواج باید نکاتی را راجع به همسر آینده تان بدانید اما از چه طریق؟

محبت

شناسایی خانواده و بستگان او

اصالت و شرافت خانوادگی یعنی سابقه ایمان و دینداری، اخلاق و حسن شهرت خانواده در بین افراد جامعه بالاخص اهل ایمان از اهمیت بالایی برخوردار است البته برای آشنایی بیشتر و شناسایی عمیق‏تر، می‏توانید قبل از خواستگاری رسمی، با پدر و مادر دختر یا پسر، با برادر و خواهرش و دایی و عمویش گفتگو کنید که امیرالمومنین علیه‏السلام می‏فرماید:

«گفتگو کنید تا شناخته شوید، زیرا آدمی در زیر زبانش پنهان است.»

و نیز می‏فرماید: «هیچ‏کس چیزی را در قلب خود نهان نکرد مگر اینکه در گستره‏ی چهره‏اش و لغزش‏های گفتارش آشکار گردد.»

بر این اساس با هوشمندی و دقت می‏توانید میزان شایستگی‏ها و زمینه قبول آنان را بسنجید و در یابید. البته بهتر است که این گفتگوها، غیر مستقیم و حتی المقدور نا محسوس باشد و خوب است که خلاصه‏ی گفتگو را برای جمع بندی‏نهایی و رایزنی یادداشت کنید.

گفتگو با دوستان و معاشران 

دوستان و آشنایان نزدیک خانواده او و مخصوصاً برخی دوستان صمیمی فرد مورد نظر را شخصا و یا به وسیله اعضای خانواده خود ببینید و با آنان گفتگو کنید و از آنان محترمانه پرس‏وجو نمایید. با شنیدن گفتار و آشنایی با رفتار و اخلاق دوستان و معاشران تا حدودی می‏توان به روش و منش فرد مورد نظر و خانواده او پی برد، زیرا انسان‏ها معمولاً با کسانی دوست می‏شوند که همانند آنان باشند.

گفتگو با اساتید و معلمان

با برخی از اساتید و معلمان فرد مورد نظر نیز می‏توانید گفتگو کنید از آنان تحقیق و پرسش کنید و بنگرید که آنان از صفات بایسته و شایسته‏ای او چه می‏‏گویند.

دیدار و گفتگو با شخص او

در مراحل پایانی با خود فرد نیز به گفتگو بنشینید تا به زوایای پنهان شخصیت فرد پی ببرید. خوب است که در این دیدار، دیدگاه کلی خود از زندگی و برخی از انتظارات مهم و اساسی را برای یکدیگر بگویید و بشنوید و جمال ظاهر و باطن او را ببینید و بپسندید.

 

نکاتی را که هنگام گفتگو باید در نظر داشت عبارتند از:

گفتگو نباید حالت بازجویی داشته باشد

به پاسخ‏ها و برخوردها نباید حساسیت نشان داد یا زود قضاوت کرد.

سعی شود نکات مثبت و منفی فرد مورد نظر را پس از جلسه یادداشت نمود تا در مرحله تصمیم‏گیری مورد ارزیابی قرار گیرد. باید توجه داشت که خوبی‏ها هیچ‏گاه در یک فرد جمع نمی‏شود باید فرد مورد نظر را در مجموع مورد ارزیابی قرار داد.

لازم است در جریان انتخاب در تمام مراحل بررسی، تحقیق و شناسایی از کمک، راهنمایی و مشورت پدر و مادر و برخی از اقوام فهمیده و دلسوز خود بهره‏مند شوید چرا که اینان به علت علاقه خویشاوندی می‏توانند از آغاز تا پایان به خوبی یار و یاور و راهنمای فرزند خویش باشند.

 

اهمیت و ضرورت گفتگو

دیدار و گفتگوی دو جوان- دختر و پسر- که می‏خواهند مقدمه‏ی ازدواج را پایه ریزی کنند. نه تنها گناه محسوب نمی‏شود بلکه در تداوم زندگی آنها بسیار موثر می‏باشد.

آنها در این گفتگو خواسته‏های مادی و معنوی خود را به یکدیگر می‏گویند و در حقیقت همدیگر را در مسئولیت خطیر زندگی مشترک سنجیده و می‏فهمند که آیا می‏توانند شریک زندگی هم باشند یا نه؟

تردیدی نیست که توافق اخلاقی زن و شوهر رکن اساسی سعادت و سلامت زندگی آنهاست. پس دختر و پسر با مذاکره و گفتگوی حضوری می‏توانند با خصوصیات اخلاقی و روحیات یکدیگر قبل از انتخاب آشنا شوند.

در گذشته ازدواج‏های سنتی براساس صلاحدید بزرگان فامیل صورت می‏گرفت ولی امروزه به علت تغییرات اجتماعی (بالا رفتن سطح تحصیلات جوانان، تفاوت‏های فکری، رشد فرهنگی و امثال آنها) شکل سنتی ازدواج دیگر زیاد مرسوم نیست.

کوچه شروع یک زندگی می‏تواند از طریق خواستگاری باشد. ولی لازم است که جوانان پس از خواستگاری سنتی و آشنایی با یکدیگر، حداقل از نقطه نظرها، عقاید و تفکرات یکدیگر با خبر شوند.

نشست و برخاست، گفتگو و تامل در رفتار و کردار یکدیگر، جوانان را قادر می‏سازد که در صورت عدم تفاهم، از ادامه گفتگو، پیش از آنکه عوامل عاطفی به وجود آید، جلوگیری نمایند.

گفتگو اگر به شیوه‏ی درست صورت بگیرد، می‏تواند در استحکام کانون زندگی آینده نقش بسزایی داشته باشد، بدین معنی که با هماهنگی خانواده و در حضور آنها باشد و رعایت موازین شرعی بشود. برای اینکه اگر ازدواج صورت نگرفت. پیامدهای اجتماعی ناگوار به دنبال نداشته باشد.