معرفی صنایع هوایی قدس و پنها

صنایع هوایی قدس در سال 1364 به منظور طراحی و تولید انواع هواپیماهای بدون سرنشین با مأموریت های شناسایی، مراقبت، رزمی، آموزشی و هدف هوایی تأسیس گردیده و نخستین هواپیمای بدون سرنشین خود را با نام تلاش به مرحله تولید رسانده که در جنگ نیز به کار گرفته شد و با نصب دوربین عکاسی در آن، عکس های ارزشمندی از مواضع دشمن گرفت.

هلیکوپتر

از این هواپیما به عنوان آموزش مقدماتی برای پیدا کردن مهارت های لازم برای هدایت پرنده های پیشرفته استفاده می شود. همچنین به عنوان هدف، به منظور آموزش یگان های پدافند نیز کاربرد دارد.

برخاستن این هواپیما با استفاده از چرخ و از روی باند پروازی (باندهای خاکی نسبتاً هموار) صورت گرفته و بازیافت آن هم به وسیله چرخ روی باند می باشد. اصول پرواز آن نیز بسیار ساده و راحت می باشد.

صنایع هوایی قدس پس از بهره برداری موفق هواپیمای بدون سرنشین تلاش اقدام به طراحی و ساخت انواع هواپیماهای دیگر با مأموریت های گوناگون نموده و در حال تولید انبوه می باشد.

شرکت پشتیبانی و نوسازی هلیکوپترهای ایران (پنها)

تاریخچه

- در سال 1348 دولت ایران و شرکت ایتالیایی آگوستا مقدمات ایجاد یک واحد تعمیراتی پشتیبانی بالگردان را در ایران با عنوان شرکت سهامی هلیکوپتر ایران بنا نهادند.

- در سال 1352 با خرید تعداد قابل توجهی بالگردان از آمریکا، اداره  لجستیکی بالگردان های نیروهای مسلح به جای شرکت سهامی هلیکوپتر ایران تأسیس گردید.

- در سال 1355 اداره لجستیکی هلیکوپترهای نیروهای مسلح به شرکت پشتیبانی و نوسازی هلیکوپترهای ایران تبدیل شد.

- پس از پیروزی انقلاب اسلامی، فعالیت های کارکنان این صنایع بدون حضور کارکنان امریکایی که بیش از 1400 نفر بودند، ادامه یافت و کارشناسان صنایع پنها با تلاش خود، راه رسیدن به خودکفایی صنعتی را هموار نمودند.

- در سال 1358 شعبه تعمیرات اساسی بالگردان های سنگین، به منظور جلوگیری از ارسال این نوع بالگردان به خارج از کشوری که مستلزم هزینه ای گزاف نیز می گردید، در صنایع پنها ایجاد شد.

- در سال 1359 مسوولیت پشتیبانی بالگردان های تجارتی توانیر نیز به عهده این صنایع گذاشته شد.

- در سال 1360 گروه صنایع وزارت دفاع طبق تصویب مجلس شورای اسلامی تشکیل گردید و صنایع پنها در گروه هوایی قرار گرفت.

شینوک

- در سال 1361 اساسنامه جدید گروه صنایع وزارت دفاع مورد تصویب هیأت وزیران قرار گرفت که به موجب این مصوبه، سازمان صنایع  دفاع با ادغام شرکت ها و سازمان های صنعتی و تحقیقاتی تابع وزارت دفاع ایجاد گردید.

- در سال 1364 صنایع پنها موفق به دریافت گواهینامه پشتیبانی بالگردان های تجارتی 212 شد.

- در سال 1364 با تعمیر اساسی بالگردان سنگین RH-53D، شرکت پنها به جرگه مراکزی که موفق به تعمیر اساسی این نوع بالگردان گردیده بودند، پیوست.

با پرواز بالگردان شباویز، شرکت پنها تجربه جدیدی را در عرصه ساخت بالگردان آزمود.

مأموریت و وظایف

این شرکت به عنوان تنها پشتیبانی کننده مهندسی، فنی، تدارکاتی و تعمیراتی ناوگاون بالگردان های جمهوری اسلامی ایران، وظایف خود را در قالب NICP،HDMNC انجام می دهد.

شرکت پنها به عنوان مرکز مهندسی تعمیر و نگهداری ناوگان بالگردان های کشور، وظیفه تداوم قابلیت پرواز بالگردان های کشور، اعمال سیاست های تعمیراتی و لجستیکی مناسب، انجام بهسازی ها، طرح و اجرای آرایش های فنی، برنامه ریزی و صدور دستورالعمل های فنی، کنترل وضعیت پروازی یگان ها جهت  اطمینان از ایمنی پرواز و کنترل وضعیت قطعات از نظر ساعت پرواز و نحوه نگهداری آن ها را عهده دار می باشد.

این شرکت به عنوان مرکز تعمیرات اساسی کشور HDMC ، پشتیبانی رده پویی ناوگان بالگردان های نیروهای مسلح را با انجام تعمیرات اساسی بالگردان ها طبق سیستم ها و استانداردهای بین المللی، نوسازی و انجام تعمیرات اساسی مجموعه ها و قطعات اصلی بالگردان ها و ساخت قطعات را عهده دار می باشد.

شرکت پنها به عنوان مرکز کنترل موجودی کشورNICP پشتیبانی تدارکاتی تمامی اقلام مورد نیاز بالگردان های نیروهای مسلح را از راه های زیر اعمال می نمایند: پیش بینی، براورد، خرید، ترخیص، دریافت، نگهداری، ارسال و کنترل موجودی و ذخیره سازی، عملیات انبارداری و توزیع قطعات با استفاده از سیستم های کامپیوتری پشتیبانی تدارکاتی مناطق عملیاتی و دیگر واحدهای پشتیبانی شونده، و پشتیبانی تدارکاتی یگان های بالگردان های نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران.

rh

پس از پیروزی انقلاب و به دنبال گسستن وابستگی، شرکت پنها با وجود مشکلات و نارسایی های حاصل به خاطر تحریم اقتصادی و جنگ و با وجود آنکه بعضی از تأسیسات آن بمباران گردید، توانسته است در انجام مأموریت های محوله، پیشرفت داشته باشد و آماده است تا کمک های فنی، تخصصی خود را در اختیار کشورهای دوست قرار دهد.

شرکت پنها، هشت نوع مختلف بالگردان در 13 مدل که متعلق به یگان های هوانیروز، نیروی دریایی، نیروی هوایی، نیروی انتظامی، سپاه پاسداران، توانیر و هلال احمر می باشند را پشتیبانی می نماید.

در شرکت پنها روی انواع گوناگون بالگردان، تعمیرات اساسی در مورد: بدنه، ملخ اصلی، ملخ دم، قطعات دینامیکی، قطعات هیدرولیکی، سیستم های ناوبری و ارتباطات، تعمیرات موتور تا رده میانی و سیستم های جنگ افزار، انجام می شود.

انواع بالگردان هایی که در شرکت پنها تعمیر و بازسازی می شوند عبارتند از:

بالگردان مدل 205 و 1H - UH

بالگردان مدل 206 جت رینجر

بالگردان مدل 209 کبرا

بالگردان مدل 212

بالگردان مدل 214

بالگردان مدل CH-47C شینوک

این بالگردان ها پیش از انقلاب هیچ گونه پیشینه تعمیرات اساسی در ایران نداشته اما اکنون به همت کارشناسان و تکنیسین های شرکت پنها علاوه بر تعمیرات اساسی بدنه، تعداد زیادی از قطعات و مجموعه های اصلی آن بازسازی و تعمیر می شود.

بالگردان مدلSH-3d نیز شرایطی تقریباً مشابه داشته است. تعمیراساسی بدنه این مدل بالگردان سنگین پیش از انقلاب اسلامی با اعزام گروه های ویژه ای از آمریکا، در ایران انجام می گرفت. پس از انقلاب اسلامی، شرکت پنها با اعمال سیاست های فنی لازم، اقدام به تعمیر اساسی این مدل بالگردان نمود و هم  اکنون تعداد زیادی از قطعات اصلی آن در شرکت پنها تعمیر و بازسازی می شود.

شرکت پنها یکی از معدود مراکزی است که پس از کشور سازنده قادر به انجام تعمیر اساسی بالگردان RH-53Dگردیده است.

همچنین به منظور بالا بردن هر چه بیشتر توان تاکتیکی بالگردان ها و آماده نگهداشتن آن ها برای پرواز، کارکنان شرکت پنها علاوه بر بالا بردن توان تعمیراتی خود، با ارائه طرح هایی، پروژه های تسلیحاتی جدید را روی بالگردان، هواپیما، شناورهای سریع السیر و سایر ادوات و تجهیزات نظامی به انجام رسانده اند. در این راستا به علت نیاز نیروهای مسلح به یک جنگ افزار نیرومند علیه استحکامات و تانک های عراق در طول جنگ هشت ساله، کارشناسان شرکت پنها، سیستم های گوناگون را روی بالگردان ها نصب نمودند.