معنای فضای مجازی و ویژگی های آن


نوربرت وینر- بنیانگذار علم سایبرنتیک - در کتاب" سایبرنتیک و جامعه" می گوید که سایبرنتیک از واژه یونانی کوبرنتس (KUBERNETS) به معنای سکاندارکه منشا آن واژه انگلیسی گاورنر (GOVERNER) است، اقتباس شده است. وی معتقد است که پیش از آن نیز این واژه در سده 19 توسط آمپر در اشاره به مفهومی که در علوم سیاسی مورد استفاده قرار گرفته است. در تعریف سایبرنتیک، وینر ارتباط گیری و کنترل را به طور توامان دخیل دانسته چرا که معتقد است زمانیکه فرد با شخص دیگری در حال برقراری ارتباط است و پیامی را برای او می فرستد و طرف مقابل پیام وابسته ای را به فرد باز می گرداند که حاوی اطلاعاتی است که در آغاز در دسترس او بوده، این فرآیند ملزم میزان خاص از کنترل طرفین بر ارتباط و آگاهی از پیام است.

در فرهنگ علوم اجتماعی گولدوکولب نیز سایبرنیتک بدین گونه تعریف شده است: " سایبرنتیک به مجموعه ای از نظریه ها و پژوهش ها اشاره می کند که توجه خود را به انسان ها، ارگانیسم های دیگر و ماشین ها معطوف کرده اند. کانون توجه نظریه ها و پژوهش های یاد شده عبارت است از:الف- خود نگه دار و خود کنترلی بودن دستگاه های مکانیکی و ارگانیک از راه دستگاه های از راه فرآیند باز خورد، ب- پیام رسانی و تبادل اطلاعات در دستگاه های مکانیکی و اندامی. در مجموع می توان گفت که سایبرنتیک امروزه موضوعی میان رشته ای است و از آن در علوم بسیار متعددی مثل ریاضیات، الکترونیک، زیست شناسی، جامعه شناسی، روان شناسی، ارتباطات و غیره در جهت شناخت و مطالعه رفتارها، بازخوردها و پاسخ در هر سیستمی استفاده می شود. تا کنون نیز ترکیب هایی بی شمار و مشتقات متعددی از این کلمه ساخته شده که همگی پیوند سایبر را با خود به همراه دارند. یکی از این ترکیبات فضای مجازی یا همان فضای سایبرنتیک است.

فضای مجازی برای نخستین بار توسط ویلیام گیمسبون- نویسنده کانادایی رمان های علمی- تخیلی- در سال 1982 مورد استفاده قرار گرفت. فضای مجازی برای گیبسون در حقیقت فضایی تخیلی است که از اتصال رایانه هایی پدید آمده است که تمامی انسان ها، ماشین ها و منابع اطلاعاتی در جهان را به هم متصل کرده اند. این معنا به صورت تقریبی مشابه معنایی است که ما امروزه از کاربرد لفظ فضای مجازی در نظر داریم. کینزا فضای مجازی را برای مثال محیطی بر ساخته از اطلاعات نامرئی- اطلاعاتی که می تواند اشکال مختلفی به خود بگیرد- تعریف می کند. وی برای کمک به فهم این مفهوم سازی و ارائه یک تصویر خوب و مناسب از فضای مجازی به تعریف اجزای فضا از طریق اینترنت می پردازد.

فضای مجازی را می توان برای توصیف تمام انواع منابع اطلاعاتی موجود شده از طریق شبکه های رایانه ای به کار برد، در حقیقت فضای مجازی نوع متفاوتی از واقعیت مجازی و دیجیتالی است که توسط شبکه های رایانه ای هم پیوند تامین می شود که با اندکی مسامحه می توان آن را مترادف با شبکه جهانی اینترنت دانست. اندرسون واقعیت مجازی را "واقعیت خلق شده توسط رایانه" می داند، واقعیتی که از آن رو مجازی یا مصنوعی است که در دنیای واقعی محیط مادی، مکانی را اشغال نکرده و در اذهان کاربران در نتیجه تعامل با واسط الکترونیکی وجود دارد. واقعیت مجازی واقعیتی است که وجود فیزیکی نداشته توسط نرم افزار تولید می شود. فضای سایبر یا مجازی ترکیبی از دو مفهوم، مجزا است که در کنار هم مفهوم واحدی را خلق کرده اند، بنابراین بهتر است برای درک این مفهوم نخست این مفهوم واحد را شکسته و جزء به جزء بررسی کرده و سپس مجدداً آنها را در هم ادغام کنیم.

کار را با واژه سایبر آغاز می کنیم. این واژه از ریشه یونانی لغت کنترل گرفته شده و به طور ترکیبی در واژه سایبرنتیک به کار رفته است. همانطور که پیش از این نیز گفته شد مفهوم سایبرنتیک دلالت بر سیستم های کنترلی ابر تکنولوژی های رایانه های به هم پیوسته، تکنولوژی جدید و واقعیات مصنوعی با راهبردهای دستیابی و کنترل سیستمی دارد.

کاربرد دیگر واژه سایبر در ارتباط با مفهوم دیگری تحت عنوان "ارگانیسم سایبر یا سایبرارگ" است. این واژه دلالت بر امتزاج ماشین و ارگانیسم انسانی و حاصل پیوند بین طبیعت، جامعه و تکنولوژی است.

مفهوم دوم به کار رفته در واژه فضای مجازی، مفهوم فضا است. معمولاً مفهوم فضا در مقایسه با مفهوم مکان توصیف و تعریف می شود و بدون شک نخستین وجه تمایزی که در جریان مقایسه مکان و فضا برجسته است، سطح انتزاع این دو مفهوم است. فضا در مقایسه با مکان مفهومی بسیار انتزاعی و به سختی قابل تصور بوده به طوریکه درک این مفهوم بدون واسطه درک مکان برای ما موجودات فیزیکی غیر ممکن است. در حقیقت همانطور که گل محمدی در کتاب جهانی شدن، فرهنگ و هویت در مقایسه مکان با فضای بیان می دارد، در حقیقت فضا دال بر همه جا و مکان دلالت بر جایی معین است و از همین رو است که تصور همه جایی بسیار دشوارتر از جایی خاص است. مکان دارای محتوا است ولی فضا نوعی خلاء است، مکان دارای دو بعد است در حالیکه فضا مفهومی سه بعدی است. مکان مفهومی مرزپذیر و قابل محدود شدن اما فضا مفهومی مرکز و تا حدودی نامتناهی است. مکان همواره به تثبیت و تصلب گرایش دارد ولی فضا به سیالیت و رها شدگی. تمام خصوصیات ذکر شده را می توان ویژگی فضای مجازی، جزءلاینفک آن و ناشی از فضا بودگی آن دانست در حقیقت درک مفهوم فضای مجازی بدون درک مفهوم فضا و اهمیت آن در جهان امروز بی معنا است. در حقیقت فضای مجازی مانند هر فضایی دارای موقعیت جغرافیایی، فیزیکی یا محدوده سرزمینی خاص نیست ولی با این وجود نوعی واقعیت برجسته در جهان معاصر است، چرا که ما کنشگران انسانی هر روزه در آن دست به عمل می زنیم با آن در تعامل هستیم، از آن یاری می طلبیم و با او به داد و ستد اطلاعات می پردازیم. مایکل بندیکت، فضای مجازی را به عنوان جهانی نو و موازی با جهان واقعی و مخلوق رایانه های جهان و ارتباط های بین آنان تعریف می کند. جهانی (یا فضایی) که در آن انباشت جهانی از دانش، سرگرمی، شاخص ها، مقیاس ها، کنش ها و از همه پراهمیت تر انباشتی از عاملان انسانی تغییر یافته و دگرگون شده، شکل یافته است.

در هر حال فضای مجازی در هر تعبیری و با هر تعریفی، قلمرویی وسیع، بدیع و بکر است که برای ساکنان خود امکانات، آزادی ها، فرصت ها، دلهره ها، آسیب ها و محدودیت های نوینی را به همراه دارد. اهمیت این قلمرو تا حدی است که امروزه برخی اندیشمندان صحبت از دو جهانی شدن دنیا معاصر می کنند. همانطور که جبل عاملی در مقاله ای تحت عنوان "جهانی شدن ها" مفاهیم و نظریه ها" می گوید: پارادایم دو جهانی شدن ها نگاهی است که در درجه اول بر تمایز بین جهان مدرنیته و جهان جهانی شده تاکید می کند و در درجه بعد به تبیین و متمایز کردن دو جهان موازی و در عین حال به هم آمیخته واقعی و مجازی می پردازد.

با این نگاه مهمترین تغییر جهان معاصر که بنیان تغییرات آینده جهان را می سازد، رقابتی شدن جهان واقعی و جهان مجازی است. ظهور جهان جدید یعنی جهان مجازی، بسیاری از روندها و نگرش ها و ظرفیت های آینده جهان را تحت تاثیر خود قرار می دهد. این جهان در واقع به موازات و گاه حتی بر جهان واقعی مسلط شده و عینیت واقعی پیدا می کند. این دو جهان دارای داد وستدهای بیشماری با یکدیگر هستند. جهان واقعی با خصایصی مانند جغرافیا داشتن، دارای نظام سیاسی خاص بودن، محبوس بودن، طبیعی بودن و غیره از جهان مجازی متمایز می شود و جهان مجازی نیز در مقابل با خصیصه هایی مثل بی مکانی، فرازمان بودن، تکثر داشتن، قابل دسترس بودن همزمان و غیره از جهان واقعی به طور نسبی جدا می شود. از نظر عاملی مهمترین تغییری که فضای دو جهانی یا به عبارتی دیگر ظهور فضای مجازی و در پرتوی آن شکل گیری جهان مجازی به وجود آورده، تغییر در روابط انسانی است؛ جایگزینی روابط چهره به چهره سنتی با روابط مجازی با واسطه رایانه، شاید مهمترین بخش این تغییر است که در جای خود بیشتر بدان خواهیم پرداخت.


57 درصد سایتهای ایرانی بر روی میزبانهای خارجی

57 درصد سایت‌های مهم ایران از میزبان‌های خارجی استفاده می‌کنند.

به گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی، از این بین اطلاعات 87 سایت حکومتی صرفا در آمریکا و کانادا نگهداری می‌شوند.

بر اساس اعلام دفتر اطلاع رسانی مرکز پژوهش‌ها این موضوع در کنار رویدادهایی نظیر مسدود کردن یک باره بیش از 500 سایت از سوی ارائه‌کنندگان خدمات میزبانی کانادایی و آمریکایی و هک شدن چندباره وب سایت‌های مهم حکومتی نظیر وب سایت مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان این سوال تامل ‌برانگیز را در ذهن تداعی می‌کند که آیا دولتمردان نسبت به این مهم واقفند و اقدامی به عمل نمی‌آورند یا توسعه فناوری اطلاعات، تحقق دولت الکترونیکی و جامعه اطلاعاتی تنها در حد شعار دنبال می‌شود؟

بنابر این گزارش وضعیت کنونی وب سایت‌های دولتی از نظر امنیتی یک بحران ملی است ودر ادامه آمده است: بررسی صلاحیت میزبان‌های وب سایتهای دولتی نشان می‌دهد که تاکنون به مقوله امنیت در فضای تبادل اطلاعات به هیچ عنوان اهمیت داده نشده و این آمار و ارقام فقط به محل میزبان وب سایت‌ها می‌پردازد و مقوله بهره‌گیری سازمان‌ها از نرم‌افزارهای غیر ایمنی و استفاده از خدمات رایگان پست الکترونیکی مانند:GOOGLE , YAHOO و ... نیز نیاز به بررسی جداگانه دارد.

مرکز پژوهش‌ها سپس بر لزوم ایجاد مراکز داده در کشور برای جلوگیری از تعرضات الکترونیکی بیگانگان تاکید کرد و افزود: «مایکل چرتوف»، یکی از معاونین وزارت امنیت ملی ایالات متحده نامه محرمانه‌ای از سوی وزارت امنیت ملی با تایید آژانس امنیت ملی و کاخ سفید برای شرکت‌های بزرگ میزبانی مانند MICROSOFT,YAHOO,THE PLANET, INTERLAND, PEERL و GOOGLE ارسال و در آن به روشنی تاکید کرده که سرورها، داده‌ها، پست الکترونیکی و دیگر منابع، همگی اموال ایالات متحده محسوب می‌شوند.

مدتی پس از ارسال این نامه، جعبه‌های سیاهی که دارای قفل و دوربین‌های نظارتی بودند، در این مرکز داده نصب و در آن جا طی اطلاعیه‌ای، هشدار داده شده که هیچ کس حق ندارد به این جعبه‌ها نزدیک شود و فقط ماموران ویژه، مجاز به این کار هستند.

در غیر این صورت، متخلفین مطابق قوانین جدید امنیت ملی آمریکا، به حبس محکوم می‌شوند.

منابع صاحبنظر عقیده دارند که این جعبه‌ها برای دریافت داده‌ها، IP و بسیاری اطلاعات مرتبط دیگر به کار گرفته شده‌اند.

مرکز پژوهشها در همین زمینه افزود: به استناد قانون میهن‌پرستی آمریکا مصوب نوامبر 2001 ،یعنی یک ماه پس از واقعه یازدهم سپتامبر، که در سال 2005 نیز مجددا تایید شده است به مجریان قانون در ایالات متحده اجازه داده شده در راستای مبارزه با تروریسم، به حریم اشخاص، به ویژه ارتباطات الکترونیکی آن‌ها، تعرض کنند و همان‌طور که بارها از رسانه‌ها شنیده‌ شده این اقدام خشم مردم آمریکا را برانگیخته است.

با این وصف این سوال باقی می‌ماند که چگونه دستگاه‌های حکومتی ایران جرات می‌کنند در قلب این آمریکا و کشورهای هم‌پیمانش اطلاعات خود را نگهداری کنند؟

منبع :‌ همشهری آنلاین


97میلیون وب سایت !

شرکت تحقیقات اینترنتی "نت‌کرفت" در گزارش ماه سپتامبر خود اعلام کرد تعداد وب سایتهای اینترنت به حدود 96/9میلیون عدد رسیده است.

به گزارش سایت اینترنتی "تک‌وب"، آمار جمع ‌آوری شده توسط این شرکت نشان می‌دهد تعداد وب سایت های اینترنت در ماه‌های گذشته با رشد فزاینده‌ای مواجه بوده به طوری که تنها از ماه ژوئن گذشته تاکنون حدود  15/5میلیون وب سایت جدید در اینترنت راه‌اندازی شده است.

کارشناسان شرکت "نت‌کرفت" دلیل اصلی رشد چشمگیر تعداد وب سایت های اینترنت را ارائه خدمات رایگان میزبانی( (HOSTING?از وب سایتها و وب لاگهای جدید کاربران توسط شرکت های بزرگ اینترنتی بویژه دو شرکت "گوگل" و "مایکروسافت"، می‌دانند.

میلیون ها کاربر اینترنت در ماه‌های اخیر با استفاده از خدمات رایگان وب لاگ‌نویسی "ویندوز لایو اسپیسز" شرکت "مایکروسافت" و "خدمات "بلاگر" شرکت "گوگل" برای ثبت وب سایت ها و وب لاگهای جدید به نام خود اقدام کرده‌اند به طوری که تنها در ماه میلادی گذشته  1/3میلیون نفر در "ویندوز لایو اسپیسز" و  459هزار نفر در خدمات "بلاگر" ثبت نام کرده و وب سایت های جدید خود را راه‌اندازی کرده‌اند.

همین آمار نشان می‌دهد در پنج ماه اول سال میلادی جاری در هر ماه به طور میانگین  2/75میلیون وب سایت جدید به اینترنت افزوده شده و پس از ماه ژوئن این روند سرعت گرفته به طوری که از آن زمان تاکنون هر ماه به طور میانگین  5/4 میلیون وب سایت به اینترنت افزوده شده‌است.


سرقت های شیک!

با توجه به پیش بینی شرکت های امنیت IT، سرقت اطلاعات محرمانه، در سال 2007 یکی از مهم‌ترین تهدیدات علیه کاربران اینترنت و رایانه خواهد بود.

به همین منظور لابراتوارهای شرکت امنیتی پاندا، PANDALABS، نکاتی را برای ارتقای شرایط امنیتی و نیز حفاظت کامل در برابر این تهدیدات مخرب به کاربران سرتاسر جهان ارائه می کند:

کلاهبرداری های اینترنتی و یا اصطلاحاً حمله های PHISHING، معمولاً بوسیله نامه های الکترونیکی خاصی انجام می شوند که هدف آنها انتقال کاربر به وب سایت های کاذب برای سرقت اطلاعات محرمانه و شخصی وی می باشد. با استفاده از این حمله ها، کلاهبرداران اینترنتی و یا PHISHERها، قادر به سرقت رمزهای عبور، شماره حساب های بانکی، نام های کاربری،‌ شماره کارت های اعتباری و رمز های مربوط به آن و نیز سایر اطلاعات حساس و مهم برای سوء استفاده از هویت افراد و انجام جرائم دیگر هستند.آنها با استفاده از نام، نشان و مشخصات واقعی شرکت ها، سازمان ها و بانک ها، و طراحی وب سایت های کاملاً مشابه با آنها، کاربران را برای سرقت اطلاعاتشان فریب می دهند.

برای پیشگیری از ورود به وب سایت های کاذب، کاربران اینترنت باید اطمینان حاصل کنند که کلیه تبادلات اطلاعاتی آنها در محیطی امن در حال انجام می باشد. این نکته های مهم را به خاطر بسپارید:

- بانک ها و مؤسسات مالی اعتباری، هیچ گاه از طریق نامه های الکترونیک، اطلاعات محرمانه شما را درخواست نمی کنند. بنابر این هرگاه در صندوق پستی خود نامه هایی از این دست را مشاهده کردید، در حذف کامل آن تردیدی به خود راه ندهید.

- اطمینان حاصل کنید که صفحه وب مورد بازدید شما حتماً به بانک و یا مؤسسه مالی مورد نظرتان تعلق داشته باشد. به دامین صفحه ای که در آن هستید، توجه کنید و مطمئن شوید که با دامین وب سایت اصلی بانک یا مؤسسه مالی شما تفاوتی نداشته باشد.

- اتصال و تبادل اطلاعاتی شما نیز باید کاملاً امن باشد. برای اطمینان از این موضوع، می توانید به قسمت پایین و سمت راست مرورگر اینترنت خود نگاه کنید. در نوار زیرپنجره مرورگر ، باید علامت امن بودن صفحه مورد نظر وجود داشته باشد. علاوه بر این، وجود عبارت HTTPS:// در ابتدای آدرس صفحه مورد نظر نشان‌دهنده امن بودن آن است. در صورتی که هیچ کدام از این علائم وجود نداشته باشد می توانید با دوبار کلیک کردن بر روی قسمت امنیت صفحه مورد نظر ( یکی از خانه های موجود در سمت راست نوار زیر پنجره مرور گر)، بررسی کنید که آیا این صفحه، دارای گواهینامه معتبر می باشد یا خیر.

- روش دیگر، برای برقراری یک اتصال و تبادل اطلاعاتی امن، این است که آدرس کامل وب سایت یا صفحه مورد نظر خود را مستقیماً در نوار آدرس مرورگر وارد نمایید و هیچ گاه از طریق HYPERLINKها (فوق پیوندها) به صفحه مورد نظر خود دسترسی پیدا نکنید.

- با بررسی صورت وضعیت منظم حساب های بانکی خود، مطمئن شوید که هیچ نوع تغییر خاصی بدون اطلاع شما در حسابتان ایجاد نشده است. در صورت مشاهده هرگونه تغییر غیر عادی مراتب را با مسئولان بانک در میان بگذارید.

- اگر با وجود در نظر گرفتن کلیه موارد فوق، باز هم در هنگام اتصال آنلاین به وب سایت بانک یا مؤسسه مالی خود دچار تردید بودید می توانید با استفاده از یک تماس تلفنی کوتاه، عملکرد مورد نظر خود را با مسئولان بانک یا مؤسسه مربوطه در میان بگذارید تا راهنمایی امنیتی لازم را به شما ارائه دهند. اما این را بیشتر به خاطر بسپارید:

- بهترین و مطمئن ترین راه حل حفاظتی، استفاده از یک آنتی ویروس قدرتمند با قابلیت حفاظت در برابر حملات PHISHING و کلاهبرداری های اینترنتی، می باشد. برای مثال فن آوری IDENTITY PROTECT که به طور خاص برای پیشگیری از سرقت اطلاعات محرمانه و ایجاد حداکثر امنیت در تبادلات اطلاعاتی آنلاین و ارتباط های اینترنتی،‌ طراحی شده، قادر است داده های شخصی و محرمانه موجود در سیستم را در گروه اطلاعات /"غیر قابل انتقال/" قرار داده و قبل از خارج شدن آنها، کاربر را مطلع کرده و اجازه وی را برای موافقت با خروج این داده ها دریافت نماید. مهمترین قابلیت این فن آوری، این است که کاربران می توانند از امن بودن ارتباط اینترنتی خود کاملاً مطمئن بوده و با آسودگی خیال به فعالیت های مالی و تجاری بپردازند. با استفاده از این فن آوری دیگر جایی برای SPYWARE ها و کلاهبرداری های اینترنتی باقی نخواهد ماند.


منبع : ITIRAN.COM


هشدار هکرهای کلاهسفید درباره فایلهای موسیقی

زندگی پر مشغله شهری همراه با سر و صدای فراوان و کوچک شدن تجهیزات دیجیتال و علاقه مردم به فرار از شلوغی‌ باعث شده عده‌ای همواره از دستگاه‌های مدیا‌پلیر استفاده کرده تا دنیای شخصی خود را جدا کنند و بسیاری از اتفاقات را نادیده بگیرند.

بازار این دستگاهها از دید هکرها نیز پنهان نمانده و آن‌ها نیز تلاش بسیاری کرده‌اند تا از این سرگرمی مردم نهایت استفاده را ببرند.

همه هنگام مشاهده یک فایل مشکوک اینترنتی، سعی می‌کنند آن را حذف کرده تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کنند. معمولا فایل‌هایی مشکوک هستند که توسط ایمیل به دست ما می‌رسند و یا فایل‌هایی با پسوندهایی مثل  bin ، exe ، bat ، و ...

ولی اکثر کاربران در مقابل فایل MP3 حساسیتی نشان نداده و آن را اجرا می‌کنند. در مقابل فایل‌های ویدیویی نیز همین حالت وجود دارد.

هکر

اخیرا محققان گروه iSEC آمریکا اعلام کرده‌اند نرم‌افزارهای پخش فایل‌های صوتی و تصویری یا همان مدیا‌پلیرها، آسیب‌پذیری بسیاری در مقابل هکرها دارند و به دلیل حفره‌های امنیتی بسیار در آن‌ها و استفاده بسیار زیاد کاربران، به عنوان حربه و راهکار جدید هکرها از آن نام برده‌اند.

گروه iSEC  در کنفرانس مقابله با هکرهای کلاه سیاه (Black Hat Hackers) در سانفرانسیسکو اعلام کرد بین 7 الی 8 حفره‌ امنیتی بسیار مهم را در مدیا‌پلیرهای معروف یافته ‌است که هرکدام از آن‌ها می‌تواند باعث هایجک شدن (دزدی اطلاعات) و یا از بین رفتن اطلاعات کامپیوتر کاربران شود. این گروه از ذکر نام این مدیا‌پلیرها و مشخصات این حفره‌های امنیتی خودداری کردند تا از سوء استفاده احتمالی هکرها جلوگیری کنند.

در این کنفرانس، یکی از تکنیک‌های جدید هکرها با نام Fuzzing به کاربران معرفی شد که با استفاده از این تکنیک، هکرها، فایل‌های مورد استفاده در نرم‌افزارهای مختلف را تحت کنترل خود در آورده و به این طریق می‌توانند حفره‌ها و آسیب‌پذیری‌های آن نرم‌افزار را کشف و از آنها سوء ‌استفاده کنند. گروه iSEC هم با استفاده از Fuzzing  موفق به کشف حفره‌های امنیتی مدیا‌پلیرها شده است.

کنفرانس سانفراسیسکو در واقع کنفرانس هکرهای کلاه سفید یا White Hat Hackers  است که در پایان آن به کاربران و شرکت‌های نرم‌افزاری هشدار داده می‌شود که مراقب برنامه‌ها و فایل‌های صوتی و تصویری خود باشند تا هکرهای کلاه سیاه از آنها سوء استفاده نکنند.

نکته: هکرهای کلاه سفید متخصصان کامپیوتر و آشنا به فناوری اطلاعات می باشند و هدفشان از نفوذ به سیستم‌های کامپیوتری کشف عیوب امنیتی در سیستم و بر طرف نمودن آنها است، نه سوء استفاده . به عبارت ساده تر ، کلاه‌سفیدها برای این کار باید مانند هکرهای کلاه سیاه عمل کنند تا بتوانند ضعف‌های سیستم را (برای جلوگیری از حملات کلاه سیاه‌ها) کشف کنند.

 

منبع: همشهری آنلاین


طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز