روز ملی فناوری هسته ای

روزملی فناوری هسته ای

مراسم روز ملى فناورى هسته اى، امروز(20 فروردین) با حضور شخصیت هاى کشورى و لشگرى، چهره هاى سیاسى و علمى و مقامات و دانشمندان هسته اى کشور برگزار مى شود.

این مراسم به میزبانى سازمان انرژى اتمى در محل مرکز همایش هاى بین المللى صدا و سیما برگزار خواهد شد. 20 فروردین سال 1385 خبر دستیابى ایران به فناورى غنى سازى اورانیوم و راه اندازى یک زنجیره کامل غنى سازى توسط سانتریفیوژ هاى ساخت ایران اعلام شد و در پی این موفقیت دانشمندان و متخصصان کشورمان در دستیابی به نسل جدیدی از سانتریفیو‌ژها در ایران و اعلام آن به آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، کشورمان در زمره کشورهای صاحب تکنولوژی در غنی‌سازی اورانیوم محسوب می‌شود.

این مراسم باشکوه در مشهد مقدس و جوار بارگاه ملکوتى ثامن الحجج (ع) برگزار شد و پس از آن با تصویب شوراى عالى انقلاب فرهنگى، به پاس قدردانى از تلاش هاى افتخار آفرین دانشمندان جوان ایرانى در دستیابى کشور به فناورى صلح آمیز هسته اى، 20 فروردین در تقویم رسمى ایرانیان «روز ملى فناورى هسته اى» نام گرفت. سال گذشته در این روز دکتر محمود احمدى نژاد رئیس جمهور در محل سایت هسته اى نطنز و در مراسم روز ملى فناورى هسته اى خبر ورود ایران به مرحله تولید صنعتى سوخت هسته اى را اعلام کرد، این توانایى استراتژیک که به تأیید کارشناسان و بازرسان آژانس انرژى اتمى نیز رسیده، ایران را در زمره کشورهاى هسته اى جهان قرار داده است. انتظار مى رود دکتر احمدى نژاد رئیس جمهور و مهندس رضا آقازاده معاون وى و رئیس سازمان انرژى اتمى سخنرانان مراسم امسال روز ملى فناورى هسته اى باشند.

همچنین محمود احمدی نژاد، رئیس جمهور ایران، دیروز تاکید کرد که آمریکا و کشورهای ‏اروپایی 3 هزار سانتریفیوژ برای غنی سازی اورانیوم در اختیار داشته باشد را پذیرفته اند، اما افزود که تولید ‏سوخت اتمی با زمانبندی ایران و به هر نحو که این کشور بخواهد ادامه خواهد داشت و این کشور هیچ گونه ‏محدودیتی را از سوی مجامع بین المللی نمی پذیرد.

همچنین دکتر فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح ضمن تبریک این روز گفت: امروز هدف گیری آمریکایی ها در برچیدن فن آوری هسته ای ایران و محروم ساختن ملت ما از حقوق مسلم خود، به شکست انجامیده است و نایل آمدن ایران به مرحله ای شکوهمند و شکوفا از صنعتی شدن برای سردمداران آنان بسیار سخت شده است.

وی افزود: پیروزی بزرگ هسته ای ایران، حاصل تدبیر و درایت مقام معظم رهبری، رویکرد هوشمندانه مسئولین نظام و دولت شجاع و خدمتگزار و مقاومت و ایستادگی عموم ایرانیان در دفاع از حقوق مسلم خود و همچنین بی اعتنایی آنان به تهدیدات و تحریم های اعمال شده از سوی بعضی قدرت های بزرگ  بوده است.

وی در پایان با اشاره به اهمیت این روز و تجلیل از مقاومت و پایداری ملت ایران و نخبگان و دانشمندان جوان هسته ای که با انگیزه و ایمان راسخ خود پیشرفت و تسریع فرآیند توسعه کشور را رقم زده اند گفت: به یاری خداوند متعال نیروهای مسلح پابه پای ملت با ایمان و انقلابی و مصمم ایران و مسئولین هوشمند نظام و دولت محبوب گام برداشته و در سال نوآوری و شکوفایی،فتنه های دشمنان را ناکام و آنان را از پیگیری خط توطئه و تهدید پشیمان خواهند کرد.  

فرآیند غنی‌سازی اورانیوم و روش‌ سانتریفیوژ

در اورانیوم طبیعی که از فرایند تصفیه به دست می‌آید، تنها حدود 7/0 درصد ایزوتوپ اورانیوم 235 وجود دارد و بقیه آن را ایزوتوپ اورانیوم 238 و سایر ایزوتوپ‌ها تشکیل می‌دهند. از سوی دیگر بیش از 90% راکتورهای قدرت جهان که راکتورهای آبی هستند، به اورانیوم غنی‌شده نیاز دارند. بنابراین ضروری است که نسبت اورانیوم 235 موجود در اورانیوم طبیعی به وسیله فن‌آوری غنی‌سازی افزایش یابد.

جداسازی عناصر با وزن مخصوص‌های متفاوت در صنایع شیمیایی فن نسبتا ساده‌ای است و روش‌های مختلفی برای ایجاد جداسازی وجود داشته و به کار گرفته می‌شود. اشکال اساسی غنی‌سازی اورانیوم آن است که تفاوت جرم اورانیوم 235 و 238 اندک است. در نتیجه استفاده از فن‌آوری‌های معمولی امکان پذیر نیست و باید به فناوری‌های پیچیده با هزینه بسیار بالاتر روی آورد.

غنی‌سازی اورانیوم از جنگ جهانی دوم مورد توجه و استفاده قرار گرفت و کارخانجات عظیمی به خصوص در کشورهای آمریکا و شوروی سابق برپا شد.

روش‌های مهمی که تاکنون برای غنی‌سازی به کار گرفته شده است، عبارتند از: روش الکترومغناطیسی، روش پخش گازی، روش سانتریفیوژ و روش لیزر. البته از روش‌های شیمیایی و آیرودینامیک نیز برای غنی‌سازی استفاده می‌شود. در اینجا غنی‌سازی از طریق سانتریفیوژ به اختصار توضیح داده خواهد شد.

* روش سانتریفیوژ (Centrifuge) ابتدا در کشورهای هلند، آلمان و انگلستان توسعه یافت و با وجود اینکه هنوز هم این سه کشور مهمترین استفاده کنندگان از این روش هستند، چند کشور دیگر نیز بهره‌برداری از این روش را آغاز کرده‌اند. این روش بر این پایه قرار دارد که اگر گازی محتوی دو ایزوتوپ با جرم‌های متفاوت را در محفظه‌ای قرار داده و یک حرکت دورانی سریع در آن ایجاد کنیم، نیروی گریز از مرکز که با جرم متناسب است، موجب می‌شود که گاز با ایزوتوپ سنگین‌تر بیشتر به طرف جدار پیرامونی محفظه رانده شود تا گاز با ایزوتوپ سبک‌تر، بنابراین در لوله‌ای که گاز را از ناحیه مرکزی سانتریفیوژ خارج می‌کند، نسبت ایزوتوپ 235 اندکی بیش از گازی است که از ناحیه جداری به وسیله لوله خارج می‌شود. با استفاده هزاران دستگاه سانتریفیوژ که پشت سر هم قرار گرفته‌اند و هر یک گاز هگزا فلورور را اندکی غنی می‌کنند،‌ می‌توان به غنای دلخواه دست یافت.

در سال 2004، کشورهای انگلستان، آلمان و هلند، مهمترین استفاده کنندگان از روش سانتریفیوژ بودند. کشورهایی که تاسیسات غنی‌سازی ندارند برای برآوردن نیازهای خود از خدمات کشورهای دارنده این تکنولوژی استفاده می‌کنند. یک کارخانه غنی‌سازی، کپسول‌های محتوی هگزافلورور طبیعی را دریافت و کپسول محتوی هگزافلورور غنی‌شده را همراه با پسمان‌های آن به مشتری باز می‌گرداند.»

 


نانوفناوری و آب زمزم!

یک دانشمند ژاپنی اعلام کر د: نتایج تحقیقات با استفاده از فناوری نانو نشان می دهد آب زمزم در مکه مکرمه، آب معمولی نیست بلکه از خواصی برخوردار است که در هیچ یک از آبهای جهان پیدا نمی شود.

نتایج تحقیقات نانوتکنولوژیک این دانشمند ژاپنی نشان می دهد اگر یک قطره آب زمزم به هزار قطره آب معمولی افزوده شود، آن هزار قطره آب معمولی خواص آب زمزم را پیدا می کنند. دکتر ماسارو یوموتو از محققان ژاپنی افزوده است وی در تحقیقات و مطالعات علمی خود بر روی آب زمزم با استفاده از نانوفناوری نتوانسته است هیچ یک از خواص آب زمزم را تغییر دهد. وی تصریح کرد: بر روی آب زمزم که از یک عرب مقیم ژاپن گرفته، تحقیقات و مطالعات زیادی انجام داده است. یموتو گفته است، آب زمزم منحصر به فرد و از آبهای دیگر متمایز است و ساختار بلوری آن با همه آبهای جهان متفاوت است. 

این محقق ژاپنی افزود همه مطالعات و تحقیقات در آزمایشگاه نتوانست هیچ یک از خواص این آب را تغییر دهد و ما تاکنون نتوانسته ایم علت آنرا بفهمیم.

مکان نوشیدن از آب زمزم

منبع:آفتاب یزد


بومرنگ در فضا نیز باز می‌گردد

 آیا بومرنگ پرتاب شده در فضا به پرتاب کننده‌اش باز می‌گردد؟ یک فضانورد ژاپنی دو هفته‌ قبل نشان داد که اگر بومرنگ درون یک محیط محتوی هوا ، مثل ایستگاه فضایی بین‌المللی پرتاب شده باشد جواب این سؤال مثبت است و بومرنگ به سوی پرتاب کننده‌اش باز خواهد گشت.

اما دانشمندان می‌گویند چنانچه این فضانورد بومرنگ را خارج از ایستگاه فضایی یعنی در شرایط خلأ پرتاب می‌کرد نتایج کاملا متفاوتی را بدست می‌آورد.

عکس زیر تصویری از «تاکااو دوی»(Takao Doi) فضانورد ژاپنی را نشان می‌دهد که قصد پرتاب بومرنگ کاغدی سه تیغه ای را در داخل ایستگاه فضایی بین‌المللی دارد.

بومرنگ در فضا نیز باز می‌گردد

تاکااو که یکی از اعضای آژانس اکتشافات هوافضای ژاپن است، این آزمایش را زمانی انجام داد که مشغول بازدید از ایستگاه فضایی به عنوان بخشی از آخرین مأموریت شاتل فضایی ناسا (که قرار بود چهارشنبه‌ی گذشته به آنجا برسد) بود.

بومرنگ پس از پرتاب مانند شرایط معمول بر روی زمین رفتار کرد و به سمت فضانورد بازگشت. به نقل از یک روزنامه‌ی ژاپنی، تاکااو هنگامی که از فضا با همسرش چت (chat) می‌کرد به او گفت:"وقتی بومرنگ را پرتاب کردم دقیقا طوری در هوا پرواز کرد که انگار از روی زمین پرتاب شده است و من کاملا شگفت زده شدم و تحت تأثیر قرار گرفتم".

«یاسوهیرو توگای»(Yasuhiro Togai) قهرمان پرتاب بومرنگ جهان این بومرنگ کاغذی را با تاکااو داده بود و از او خواسته بود تا سعی کند آن را در فضا پرتاب نماید. او همچنین نکاتی را جهت پرتاب صحیح بومرنگ به تاکااو آموزش داده بود.

به گفته‌ی «دیوید کاوگی»(David Caughey) کارشناس آیرودینامیک دانشگاه کورنل آمریکا، در چنین شرایطی نتیجه دقیقا همانی است که علوم فیزیکی مرتبط با بومرنگ پیش‌بینی می‌کند. او می‌گوید:"من از اینکه بومرنگ در غیاب گرانش به نقطه‌ی اولیه‌اش بازگشت چندان متعجب و شگفت زده نیستم". در واقع مسیرهای حلقه‌ای و بازگشتی که بومرنگ‌ها به واسطه‌ی آنها معروف و شناخته شده‌اند در نتیجه‌ی نیروهای متغییری است که از طرف هوایی که درون آنها در حرکت‌اند به قطعات و آلات منحنی وارد می‌شود و این اعمال نیرو مستقل از گرانش است.

بومرنگها
بومرنگی که تاکااو استفاده کرد.

برای اجسام در حال چرخش در هوا، نیروهایی که از هوا به آنها وارد می‌شود متغییر است. زیرا آن بخش از بومرنگ که در جهت حرکت رو به جلوی بومرنگ در حرکت است نسبت به بخشی که در خلاف جهت حرکت می‌کند با سرعت بیشتری در هوا به پیش می‌رود و این اختلاف در سرعت‌ها باعث ایجاد نیروهای مختلف و متغیری می‌شود که در نهایت به چرخش بومرنگ در یک مسیر دایره‌وار منجر می‌شود.

منبع : نیوساینتیست


قورباغه قول پیکر

روز دوشنبه 25 فوریه خبر کشف سنگواره بزرگترین قورباغه دنیا که کمی بزرگتر از یک توپ بولینگ است در شمال غربی ماداگاسکار اعلام شد.

دانشمندان دانشگاه نیویورک نام این قورباغه را " قورباغه شیطایی" گذاشتند و اعلام کردند این جانور حدود 65 تا 70 میلیون سال پیش میزیسته است و ممکن است منبع غذایی آن نوزادان دایناسورها بوده باشند.

این حیوان ممکن است از هرگونه قورباغه که از 150 میلیون سال پیش تا بحال بوجود آمده بزرگتر باشد.

نام علمی این جانور Beelzebufo ampingu است که از زبان لاتین استخراج شده است.

Beelzebufo حدود 40 سانتیمتر طول و 4.5 کیلوگرم وزن داشته است. بدن بسیار قوی و دهان گشاد او نشان می دهد که این حیوان توانایی خوردن حیوانات زیادی از جمله نوزادان دایناسورها را داشته است.

از لحاظ بررسی خانوداه این دوزیست، Beelzebufo می تواندجد نوعی قورباغه به حساب آید که امروزه در آمریکای جنوبی زندگی می کند.

شایان ذکر است که بزرگترین قورباغه زنده دنیا در جنوب قاره آمریکا کشف شده که حدود3.3 کیلوگرم وزن و27 سانتیمتر طول دارد.

قورباغه قول پیکر

 

منبع: رویترز


پنج‌سین صنعتی

خاستگاه 5S را مى‌توان در اصل کشور ژاپن دانست پس از جنگ جهانى دوم ژاپنى‌ها به این نتیجه رسیدند که باید جهان و پدیده‌هاى مدیریتى و صنعتى را براى جبران خسارت‌هاى ناشى از جنگ شناخته و به‌کار گیرند.

پس از بازدید برخى از دانشمندان ژاپنى از صنایع تولیدى در کشورهاى آمریکایى و اروپایى آنها با پدیده‌اى با نام خانه‌دارى صنعتى آشنا شدند. این پدیده که معیارهایى همچون نظافت، بهداشت، نظم و ترتیب، جلوگیرى از حوادث ناگوار، جلوگیرى از انباشت ضایعات در محیط و... بود بیشتر در کارخانه‌هایى که خطرزا بودند و رعایت نکردن این مسائل موجب خسارات مالى و جانى فراوانى مى‌شد رعایت مى‌گردید.

ژاپنى‌ها با مشاهده این معیارها و پدیده خانه‌دارى صنعتى به نقش مهم آن در حفظ ایمنى و بهداشت محصول پى برده و تصمیم به پیاده سازى آن در صنایع تولیدى و کارگاهى خود گرفتند اما با توجه به جهانى بودن این قوانین سعى در بومى سازى آن نمودند و به اصل 5S دست یافتند و با توجه به این که این 5 اصل در زبان ژاپنى با حرف S شروع مى‌شود آن را «گواس» و یا اصطلاحاً ?S نامیدند.

پنج سین صنعتی

- نظام5S

نظام ?S را مى توان به طور خلاصه به صورت زیر بیان کرد:

1- Seiri= سازماندهى

2- Seiton = مرتب سازى

3- Seiso = تمیز و پاکیزه نگاه داشتن

4- Seiketsu= استاندارد سازی

5- Shitsuke= فرهنگ سازى

- سازماندهى

سازماندهى به معناى نظم دادن به همه اجزاى سازمان در جهت دستیابى به اهداف از پیش تعیین شده تعریف مى‌شود. به عنوان نمونه‌اى از سازماندهى مى‌توان به جداسازى و دور ریختن اقلام غیرلازم در محیط اشاره کرد.

ما معمولاً در محیط کار و خانه چیزهاى غیرقابل استفاده فراوانى را نگهدارى مى‌کنیم که ممکن است براى روز مبادا به کار بیاید اما هیچ‌گاه به این موضوع اندیشیده‌اید که این روز مبادا کى قرار است بیاید به علاوه آیا پس از فرارسیدن روز مبادا با توجه به نابسامانى محیط کار و خانه مى‌توان آن وسیله موردنظر را یافت؟

پس به اطراف خود نگاه کنید و براى اجراى نخستین S اقلام غیرقابل استفاده و آنهایى که هیچ مصرفى ندارند مانند یادداشت‌هاى قدیمى ، لوازم التحریر مستعمل، ابزارهاى شکسته، قطعات به درد نخور و... را دور بریزید. به علاوه اگر در محیط کار و منزل شما لوازمى وجود دارد که مورد استفاده شما واقع نمى‌شود اما ممکن است که دوستان و همکارانتان و یا آشنایان شما به آن احتیاج داشته باشند بى‌درنگ این پیشنهاد را به آنها بدهید که حاضرید این لوازم را در اختیار آنها قرار دهید. بدین‌ترتیب شما نخستین گام را برداشته و آماده اجراى گام‌هاى بعدى هستید.

- مرتب سازى

نظم و ترتیب به معناى قرار دادن اشیا در مکان‌هاى مناسب و مرتب است به‌نحوى که از آنها بتوان به بهترین وجه استفاده کرد. مرتب سازى راهى است براى یافتن اشیا بدون جست وجوهاى غیرضرورى. براى نیل به این هدف باید اشیا را با توجه به میزان کاربردشان دسته‌بندى کرد که این دسته‌بندى به قرار زیر است:

1- اشیایى را که اکنون استفاده نمى‌کنیم ولى بعداً مورد استفاده قرار مى‌گیرند را در جایى مشخص اما دور از دسترس قرار دهیم.

2- اشیایى که گهگاه مورد استفاده واقع مى‌شوند را در جایى مشخص و عنوان‌دار قرار دهیم.

3- اشیایى را که مرتباً مورد استفاده قرار مى‌دهیم را در نزدیک‌ترین قسمت محل کارمان قرار دهیم و یا با خود حمل کنیم.

- پاکیزه سازى

در نظام 5S پاکیزه سازى به معناى دور ریختن زواید و نیز پاکیزه نگاه داشتن اشیا از آلودگى‌ها و مواد خارجى است. بسیارى از لوازم و تجهیزات باید پاکیزه و عارى از هر گونه آلودگى باشند.

بر خلاف تفکر برخى از افراد که نظافت را تنها وظیفه نظافت چى سازمان دانسته و از ریخت و پاش هیچ ابایى ندارند و همواره منتظر حضور نظافت چى براى انجام این امور هستند و حتى برخى از کارگران که تمیز کردن را کار مبتدیان و بى تجربه‌ها دانسته و از آن سر باز مى‌زنند باید عنوان کرد که معمولاً متخصصین، نظافت ابزار کار خود را خود انجام مى‌دهند و هیچ‌گاه این وظیفه را به شخص دیگرى واگذار نمى‌کنند.

- استانداردسازى

این گام از5S عبارت است از کنترل و اصلاح دائمى، سازماندهى، نظم و ترتیب و پاکیزگى، تأکید اصلى در استانداردسازى متوجه مدیریت سازمان است تا با تهیه استانداردهاى مقرراتى محیط کار را کنترل کند و به حالت استاندارد در آورد. از این گام به بعد مرحله خانه دارى، خانه‌دارى صنعتى است تا به نحوى همه نتایج خوب استانداردسازى را حفظ کنیم.

- انضباط یا فرهنگ سازی

این گام از 5S عبارت است از آموزش عادات و توانایى‌هایى براى انجام وظایف خاص. نکته مهم در این اصل ایجاد عادات درست به جاى عادات نادرست است. این بخش از 5S رابطه‌اى پیوسته با آموزش کارکنان دارد تا بتوان عادات خوب را در آنها نهادینه کرد و از عادات بد دور داشت. به علاوه این عادات در اثر تمرین و ممارست به صورت یک کلمه نیکو در نهاد افراد باقى خواهد ماند.

 روش‌هاى اثر 5S

5S از دو طریق متفاوت باعث بهبود کیفیت و ارتقاى بهره‌ورى مى شود.

1- روش مستقیم: این روش که از اجراى اصول کلى 5S ناشى مى‌شود موجب مى‌شود که همه‌چیز مرتب، منظم و قانونمند و کارها ایمن‌تر و راحت‌تر شود و در نهایت بهره‌ورى و کیفیت ارتقا یابد.

2- روش غیرمستقیم: مشکلات در محیطى منظم و مرتب به راحتى قابل شناخت و در نتیجه قابل رفع هستند که در این حالت زمینه اجراى ابزارهاى بهبود مستمر آماده مى‌شود.

 نتایج ?S

از نتایجى که با استفاده از روش 5S به دست مى آید مى‌توان به پیشگیرى از حوادث ، کاهش وقفه کارى، کنترل عملیات تولید و افزایش بهره‌ورى در محیط کار اشاره کرد. علیرغم این که سیستم 5S ظاهراً بسیار ساده و قابل فهم است و انجام آن نیز ساده به نظر مى‌آید اما سازمان‌ها براى اجراى آن با مشکلات فراوان روبه‌رو هستند که این مشکلات اکثراً به دلیل ناآگاهى مدیران و پرسنل اجرایى از اهداف و مأموریت‌هاى 5S به‌صورت کامل است.

 

منبع:روزنامه ایران


طول ناحیه در قالب بزرگتر از حد مجاز